AcasăNewsMinistrul G. Leș: Oricâți bani am aloca Apărării, n-avem șanse în fața...

Ministrul G. Leș: Oricâți bani am aloca Apărării, n-avem șanse în fața Rusiei

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, a declarat că şi dacă va ţara noastră ar aloca 10 la sută din Produsul Intern Brut (PIB) pentru apărare în următorii ani, tot nu va avea capabilităţi să facă faţă singură unui potenţial agresor major cum este Rusia. 

Gabriel Beniamin Leș ministrul Apărării Naționale

 

În acest caz, apărarea trebuie să fie colectivă, în cadrul alianței militare NATO. Gabriel Leş a participat, vineri, la conferinţa internaţională „Black Sea and Balkans Security Forum”, care se desfăşoară în Mamaia.

El a afirmat în discursul său că obiectivul strategic al Rusiei este să aibă dominaţia asupra regiunii Mării Negre: „Marea Neagră este fundamentală pentru securitatea naţională a Rusiei: asigură control asupra Caucazului, Republicii Moldova şi a jumătate din Ucraina şi asigură o platformă pentru proiectare a forţelor în Balcani, Marea Mediterană şi Orientul Mijlociu. Spre deosebire de regiunea Mării Baltice, în Marea Neagră, Rusia are o atitudine agresivă constantă”, a afirmat ministrul Apărării, care a precizat că România este inclusă ca ţintă potenţială pentru capabilităţile de atac ale Rusiei, fiind percepută ca centru de decizie NATO.

Ministrul Apărării a precizat că, de la anexarea Crimeii, Rusia şi-a intensificat acţiunile agresive în regiunea Mării Negre, preponderent împotriva Ucrainei. Iar „Rusia este deja capabilă, dacă e necesar, să împiedice [cu mijloace] militar[e] accesul extern la Marea Neagră”, a explicat Gabriel Leş.

Gabriel Leș a anunțat că Forţele Navale trebuie să pornească programele de înzestrare, spunând că tehnica este extrem de învechită. „când discutăm de securitatea Mării Negre, când discutăm de securitatea României, discutăm de fapt de securitatea întregii Europe şi tuturor aliaţilor din NATO[. Iar] ceea ce trebuie să înţelegem totuşi este că, la Forţele Navale, este foarte important să pornim aceste programe pe care le avem în acest moment. Fie că discutăm de pază de coastă, fie că discutam de bateriile de coastă, fie că discutăm de partea de corvete şi modernizarea fregatelor care trebuie să le pornim în acest an”, a afirmat ministrul.

Întrebat când va fi anunţat rezultatul licitaţiei pentru producerea de corvete, Gabriel Leş a răspuns: „Într-un termen foarte scurt, încă suntem în procedura legală. Procedura este una extrem de complexă, cu foarte multe cerinţe”. El a menționat că încă durează deoarece se doresc rezultate foarte bune, care să ducă la producția de nave care să poată fi folosite pentru o perioadă lungă de aici înainte.

author avatar
Filip-Mihael Bodoc
1.337 afisari

7 COMENTARII

  1. Zona Marii Negre e dominata de rusi in primul rand si apoi de turci. Cu orice nave te-ai inzestra ,in cazul unui conflict ramai un doi fara ele ,asa ca bani aruncati. Poate ceva
    nave militare ,mici sau medii cu care sa scapi de braconajul turcesc in apele noastre.
    Eu nu sunt specialist militar ,dar cred ca la Marea Neagra trebuie sa avem armament modern,
    de la rachete performante ,aviatie, sisteme bruiaj si cibernetice etc.
    Grecia care face parte din NATO are de ex.1600 ( O MIE SASE SUTE ) de avioane militare si vreo 65 de submarine ,iar noi ce avem, nimic. Grecia a putut ,noi nu ,cine-i de vina ?
    Ii spun dlui.ministru ca-i doare la buce pe aia din ue de noi. Pe de alta parte ,pana se mobilizeaza NATO si ue ,noi suntem gata ocupati.
    Inarmarea RO ,nu trebuie facuta ca sa ne batem cu rusii ,caci nu avem cum ,ci trebuie facuta
    pt.,,prietenii” si vecini din jurul nostru.
    Nu stiu de ce nu preseaza acei comandanti profesionisti ai armatei RO ,sa obtina banii pt. inzestrarea si inarmarea RO. Sa te culci pe o ureche ,ca nici vecinii nostri nu stau mai bine e stupid ,ucrainenii au armata si sunt cu ochii pe noi ,ungurii au avioane noi
    gripen-saab multirol din Suedia ,sarbii iau de la rusi,iar noi nici nu producem in tara ce am putea ( de ex. taburi si elicoptere si altele ),dar nici nu luam de la USA ,partenerul strategic ,care mi se pare a se indeparta de noi ,acum dand atentie grupului tarilor de la Visegrad. Politicienii nostri mananca cacao si se bat intre ei ,uitand ca
    traiesc in RO , care e confruntata cu probleme complexe. I-mi spunea un fost coleg de facultate ,ceva timp in urma ,ca nu trebuie sa ne inarmam ,ca noi rezolvam diplomatic, BRAVO ! Si uite asa cu diplomatia in frunte suntem ocupati si nu stiu daca mai avem in proprietate 50 % teren agricol . Vine si migratia de foame si sete spre Europa ,oare vom avea nevoie de armata si de ministerul de de interne ?

  2. Nu am vazut asa prost. Niciun general nu apare in fata ostirii si spune Ostenii mei suntem muci nici daca eram de 10x cat ei nu-i bateam ci le zicea Stefan- de 10x mai numerosi de 10 x vom fi mai buni. Si asa a fost.

  3. Ba mai erau si bancuri-Si sunt multi spatare? Maria Ta, cata frunza cata iarba !… Da prosti gramada.

  4. Nu ca altii ar sta mai bine la capitolul PR, dar astia de la PSD sunt praf si pulbere…Din cand in cand apare cate unul cu o declaratie de ramai pur si simplu prost… Nu imi dau seama care este cauza pentru care le scapa asemenea gafe de comunicare, dar macar ar putea plati pe cineva sa-i invete ce sa spuna. Probabil din aroganta si prostie sau mentalitate de cioban ajunsi capetenie, care le stie pe toate, este prea „scump” sa faca asta.

  5. Ministrul asta,cica,al apararii face parte dintr-o secta religioasa al caror membri le este interzis sa puna mana pe o arma,chiar pentru apararea proprie.Atunci,ce sa mai avem pretentii la acest les,starv sau ce o fi,vorbeste gura fara el sau respecta indicatiile sefului de secta religioasa.Stiti tara aceea numita Israel,o sa spuneti ca este o exceptie,insa puteam fi noi a doua exceptie.De aproape 30 de ani suntem o Colonie cu regim tip fanariot cu iz mafiot.Am ajuns un poligon de experimente in toate domeniile.Cand se va face o noua intelegere,datorita mutatiilor pe plan mondial,de genul Yalta,Malta,parerea noastra nu va conta si chiar daca ar conta lasii si tradatorii se vor inchina in fata viitorului/viitorilor stapani.Si atunci,te intrebi,nu at fi mai bine sa profitam de conditiile actuale,chiar daca foarte vitrege,sa ne traim viata cat de cat,fara sa deranjat stapanii Coloniei,altfel cine se razvrateste ajunge la racoare sau mai rau,,este sinucis dtpdv.

  6. Les ,e in stare de coma indusa de frica !,nu poti sa te aperi daca esti spectator !,acest LES e un spectator si ca orce spectator se uita la altii si comenteaza.
    Daca au ajuns ministri toti impotentii nu ai la ce sa te asteptimai bun !.

  7. Tu trebuie sa gasesti raspunsuri inteligente si rapide nu simetrice. Simetrice abia gasesc americanii de 70 de ani. Ex-torpile inteligente nu portavioane, drone destepte nu avioane scumpe, arme inteligente statice nu batalioane mobile, rachete inteligente de croaziera si nu rachete clasice depistabile, etc, drone subacvatice, helicoptere destepte cu miile fac mai mult ca un avion ca putere de foc.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger