AcasăNewsMinistrul Florin Georgescu a imprumutat 750 de milioane de euro

Ministrul Florin Georgescu a imprumutat 750 de milioane de euro

Romania a  primit  ieri cereri de 2,5 miliarde de euro pentru o emisiune de obligatiuni si a atras in final 750 milioane euro. Ministrul Florin Georgescu s-a aratat extrem de multumit de aceasta actiune, care insa va majora si mai mult datoria externa.

Florin Georgescu sustine ca banii obtinuti pe eurobonduri vor majora rezerva valutara

Cele 750 milioane de euro de pe pietele externe s-au obtinut prin redeschiderea unei emisiunii de obligatiuni in euro din 2008, cu maturitatea in iunie 2018. Intentia autoritatilor a fost sa obtina cel putin 500 de milioane de euro, iar in primele ore dupa lansarea eurobondurilor au aparut cereri de pana la 2,5 miliarde de euro.

Entuziasm ministerial

Acest fapt l-a entuziasmat pe vicepremierul-ministru al finantelor Florin Georgescu. „A fost un real succes, am incheiat astazi o emisiune de eurobonduri in urma careia la Finante vor intra 750 milioane de euro. Prin aceasta emisiune se va majora rezerva valutara. Obligatiunile sunt pe sase ani, cu o dobanda intre 5,1% si 5,15%”, a spus Georgescu. Reamintim ca Romania s-a imprumutat in acest an cu aproape 12 miliarde de euro si, conform estimarilor guvernantilor,  ar mai avea nevoie de circa doua miliarde de euro.

FMI: Se poate si mai scump

Ministerul Finantelor a mai avut lansari de titluri de stat in acest an, dar nu a dorit sa ofere randamente mai mari de 5,3%/an. Seful delegatiei Fondului la Bucuresti, Erik De Vrijer, a  recomandat recent ca Romania sa accepte si randamente de peste 6,1%/an, ceea ce ar duce insa la majorarea datoriei externe, care a depasit 100 de miliarde de euro.

author avatar
Arpad Dobre
277 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger