AcasăNewsMinistrul Finantelor: Tehnic, este posibil sa intram in recesiune in primul trimestru...

Ministrul Finantelor: Tehnic, este posibil sa intram in recesiune in primul trimestru

Bogdan Dragoi

Economia s-ar putea contracta in primul trimestru comparativ cu ultimul trimestru din 2011, ceea ce va echivala cu intrarea in recesiune tehnica, din cauza conditiilor meteo, dar fata de primul trimestru de anul trecut PIB va avansa cu 1,5-2%, a declarat ministrul Finantelor Publice, Bogdan Dragoi.

(foto: ziarelive.ro)

„In trimestrul intai avem din pacate aceasta nesansa a vremii, iar economia se pare ca se va contracta fata de ultimul trimestru din 2011, dar nu pentru ca s-a redus economia sau cererea, ci pentru ca nu s-a putut livra efectiv. Tehnic, este posibil sa intram in recesiune in primul trimestru, dar anualizat vom avea crestere (…) Fata de primul trimestru din 2011 estimam o crestere cu 1,5 – 2%”, a spus Dragoi.

Produsul Intern Brut a crescut anul trecut cu 2,5%, dupa un avans de 1,9% in ultimul trimestru comparativ cu aceeasi perioada din 2010, dar activitatea economica a incetinit in intervalul octombrie-decembrie fata de trimestrul al treilea, inregistrand o scadere cu 0,2% ca serie ajustata. Cresterea economica de anul trecut, de 2,5%, a fost sustinuta in principal de evolutia din agricultura, cu un plus de 11,3%, si industrie, domeniu care a inregistrat un avans de 5%.

Fondul Monetar International prognoza in 2011 o crestere economica pentru Romania de 1,5%, dar dupa misiunea de la inceputul acestui an si-a revizuit in urcare estimarea, la peste 2%. Pentru acest an, FMI si Comisia Europeana estimeaza un avans economic de 1,5-2%, in timp ce bugetul este construit pe o crestere economica de 1,8-2,3%.

Cresterea salariilor din iunie – impact de 2 miliarde de lei

Guvernul urmareste majorarea veniturilor populatiei, dar in limitele care permit finantarea acestei masuri in anii viitori si mentinand tinta de deficit pentru acest an, de 1,9% din PIB, astfel ca orice surplus va depinde de cresterea economica, a declarat Ministrul Finantelor.

El a aratat ca majorarea veniturilor populatiei nu trebuie sa puna probleme in urmatorii ani, precizand ca este necesar ca aceasta sa fie insotita de o crestere economica stabila, sanatoasa. „Nu vrem sa repetam ceea ce s-a intamplat in 2008, cand salariile si prestatiile sociale au crescut cu 50%”, a afirmat Bogdan Dragoi.

Ministrul Finantelor a adaugat ca va fi operata o prioritizare a investitiilor si a cheltuielilor, mentionand ca au fost deja discutii cu reprezentantii Ministerului Dezvoltarii si Ministerului Transporturilor. El a spus ca discutiile pe tema prioritizarii cheltuielilor vor fi extinse la nivelul tuturor ministerelor „Majorarea salariilor bugetarilor cu 16% din luna iunie ar avea un impact bugetar pentru acest an de 2 miliarde de lei, in timp ce reducerea CAS cu 5 puncte procentuale ar insemna un efort bugetar in ultimele 7 luni de 2,3 miliarde lei”, a mai spus Dragoi.

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, in Parlament, ca puterea are datoria de a gasi solutii ca in jurul datei de 1 iunie sa fie „reintregite” salariile bugetarilor.

author avatar
eNational
111 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger