AcasăNewsMinistrul Finanțelor, prins cu minciuna de Consiliul Elevilor

Ministrul Finanțelor, prins cu minciuna de Consiliul Elevilor

Andra-Maria Ion a descoperit cât de mult mint guvernanții

Conducerea Ministerului Finanțelor s-a făcut de râs în fața elevilor, pe care a încercat să-i mintă în privința banilor alocați pentru burse. Reprezentanții Consiliului Național al Elevilor au reușit să demonstreze că sumele pentru burse nu au plecat niciodată la autoritățile locale.

Andra Maria Ion a descoperit cât de mult mint guvernanții

Împiedicarea accesului la educație prin încălcarea legii chiar de către Guvern a fost foarte dur sancționată de Consiliul Național al Elevilor. Consiliul a cerut îndeplinirea obligației legale de acordare a burselor de studiu, de merit și de performanță prin alocarea banilor de către Ministerul Finanțelor.”Suntem în anul 2020 și încă nu se acordă burse în toate localitățile din România. Cele mai multe primării din mediul rural nu au fondurile necesare, fie nu au bani deloc, fie au doar pentru plata parțială a acestora. Sunt localități în România unde se alocă 20-30 de lei pe lună pentru elevi, ceea ce este insuficient. Conform Legii Educației Naționale, autoritățile locale trebuie să acorde aceste burse din bugetele locale, dar în același timp statul, prin Ministerul Finanțelor Publice, trebuie să se asigure că în bugetele locale există fondurile necesare pentru burse. Am purtat discuții referitoare la acordarea burselor, atât la nivelul Ministerului Educației, cu doamna ministru Monica Anisie, cât și la nivelul Ministerului Finanțelor Publice, cu domnul Sebastian Burduja, secretar de stat, pentru că domnul Florin Cîțu nu s-a prezentat la cele două întâlniri. În cadrul întâlnirilor solicitarea noastră a fost ca, pentru ca primăriile să aibă banii necesari să acorde burse elevilor, să se dea o anumită sumă de la bugetul de stat direct către primării. Am primit un refuz categoric din partea conducerii Ministerului Finanțelor Publice, care a susținut că, de fapt, autoritățile locale au acești bani în bugetele proprii, însă nu vor să îi acorde pentru elevi. A doua întâlnire i-a inclus, pe lângă cei de la Ministerul Finanțelor Publice, și pe reprezentanții asociațiilor comunelor, orașelor și municipiilor, și, puși față în față, am ajuns la concluzia pe care o știam și înainte, că primăriile nu au banii necesari pentru a suporta aceste burse, adică Ministerul Finanțelor nu a asigurat acești bani”, ne-a declarat Andra-Maria Ion, secretar executiv al Consiliului Național al Elevilor.

Lista rușinii

Membrii Consiliului Național al Elevilor vor să întocmească acum o listă neagră a localităților în care elevii nu primesc o șansă egală la sistemul de învățământ. ”Lucrăm la o statistică națională cu privire la cuantumurile în care se acordă bursele, au fost trimise către toate primăriile din România solicitări în acest sens. Răspunsurile au fost dezamăgitoare, iar foarte multe primării nici măcar nu au răspuns, deși era obligația lor legală de a răspunde în 30 de zile. Motiv pentru care pregătim o platformă web cu o hartă a României cu județele și, respectiv, localitățile pentru a vedea, defalcat, unde nu se acordă deloc burse, unde se acordă, dar în cuantum foarte mic, dar și care sunt primăriile care nu răspund la aceste solicitări. Demersurile nu se vor opri aici, pentru că organizațiile noastre din teritoriu vor pune presiune pe autoritățile locale pentru rezolvarea acestei probleme”, ne-a precizat secretarul executiv al Consiliului Național al Elevilor, Andra-Maria Ion.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.167 afisari

1 COMENTARIU

  1. La ploiesti ,slaba nadejde sa primeasca de la primarie ceva ,astia au tocat banii pe slariile alea babane pe care si le,au facut singuriDaca v,a merge asa ploestiul ramane in paragina si,n cativa ani vom circula pe drumuri de pamant.cu gropi si gunoaie ,dar fara sobolani si insecte ,ca din cauza poluarii ,aici nu rezista.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger