AcasăNewsMinistrul american al Apararii a „casat” scutul antiracheta european

Ministrul american al Apararii a „casat” scutul antiracheta european

Chuck Hagel, ministrul american al Apararii, a renuntat la scutul antiracheta european, pe motiv ca sunt bani putini si SUA au nevoie de scut prin Alaska, ca sa se apere de Coreea de Nord.

Hagel a numit si „probleme cu dezvoltarea proiectului” printre motivele suspendarii, pana in 2022, a fazei 4.

SUA, inca un pas inapoi din fata Rusiei

Hagel a anuntat ca interceptorii americani se indreapta spre Coreea de Nord

Aceasta presupunea instalarea unor interceptori antiracheta performanti in Polonia, capabili sa intercepteze rachete cu raza medie si raza lunga de actiune si „posibile amenintari din Orientul Mijlociu”. Dar, a subliniat Hagel, „angajamentul fata de scutul de aparare al NATO ramane de fier”. Analistii militari considera ca SUA mai dau inca un pas inapoi din fata Rusiei, care s-a opus cu vehementa la instalarea interceptorilor performanti, pentru ca-i „intimideaza” programul nuclear. Prin acest anunt, SUA au lasat loc pentru inca o runda de negocieri cu Rusia, in privinta reducerii armelor nucleare.

Deveselu are scut de Faza 2

Renuntarea la cea de a patra faza, si ultima, a scutului antiracheta european, nu afecteaza Deveselu. Conform lui Bogdan Aurescu, secretar de stat in MAE, implicarea Romaniei in sistemul de aparare antiracheta va avea loc in Faza a II-a. Aceasta presupune gazduirea la baza militara de la Deveselu, judetul Olt, de rachete de interceptare SM-3 (Standard Missile 3) tip Block 1B, sistem care va  deveni operational prin 2015. Pentagonul va adauga 14 noi interceptori la sistemul de aparare din Alaska (care are acum 26 de interceptori), pentru a se apara de un eventual atac din partea Coreei de Nord.

author avatar
Adina Mutar
226 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger