AcasăNewsMinistrul Agriculturii nu crede in scumpiri, dar le asteapta

Ministrul Agriculturii nu crede in scumpiri, dar le asteapta

Speranta. Ministrul Daniel Constantin crede ca producatorii nu-si vor scumpi produsele ca sa nu ramana cu ele nevandute

Producatorii avertizeaza ca seceta va avea ca efect scumpirea produselor agroalimentare. Ministrul Agriculturii nu crede ca se va intampla acest lucru, iar daca da, atunci asta e.

Speranta. Ministrul Daniel Constantin crede ca producatorii nu-si vor scumpi produsele ca sa nu ramana cu ele nevandute

Seceta a devenit realitate in urma cu o luna, producatorii agricoli avertizand inca de atunci ca recolta la grau va fi slaba. Acest lucru s-a confirmat, iar agentii economici din morarit si panificatie au atentionat ca, din toamna sau chiar mai curand, se vor vedea nevoiti sa vanda painea cu 10-20% mai scump.

Preturi  duble la legume

Intre timp, seceta s-a generalizat in intreaga tara, iar productia de legume a scazut dramatic, rosiile, de exemplu, scumpindu-se de la o zi la alta de la 2 lei/kg la 4,5 lei/kg, castravetii, de la 1,5 lei/kg la 3,5 lei/kg (cu peste 100%) etc. Uleiul – care a fost procesat din productia de anul trecut – s-a scumpit cu peste 20%, de la circa 6 lei/l la peste 7 lei/l, doar la anuntul producatorilor ca recolta din acest an va scadea la jumatate din cauza secetei, la fel si in cazul porumbului. Productia de plante furajere este insuficienta, asa ca si crescatorii de animale  au anuntat scumpirea carnii de porc, vita si pasare cu peste 20%. Toate aceste lucruri s-au intamplat in ultima luna, perioada in care ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, anunta in mod repetat ca producatorii n-ar risca scumpiri, de teama ca vor ramane cu marfa nevanduta.

Optimism inexplicabil

Ministrul Agriculturii sustinea ca producatorii nu vor scumpi din mila fata de puterea scazuta de cumparare a romanilor. „Eu nu cred in scumpiri pentru ca si cei care vand pe piata romanesca se uita la puterea de cumparare a romanilor. Producatorii se gandesc in primul rand daca vor sa vanda marfa respectiva sau vor sa ramana cu ea pe raft”, a spus Constantin. El a admis ca, in cazul unor scumpiri, statul va incerca sa-i ajute pe producatorii agricoli. Scumpirile nevazute de ministrul Agriculturii deja se aplica, seceta continua.

author avatar
Arpad Dobre
109 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger