AcasăNewsMinistrul Agriculturii a făcut anunțul: „Au scăzut prețurile la...”

Ministrul Agriculturii a făcut anunțul: „Au scăzut prețurile la…”

sursa foto: Facebook/Florin Barbu

Ministrul Agriculturii din Guvernul Ciolacu a ieșit recent cu un anunț, pe o rețea de socializare, după o „scurtă analiză a prețurilor din supermarket-uri”. Și a dat de veste că au scăzut prețurile la cozonac, unul dintre produsele la căutare mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă. Sărbători care se apropie cu pași repezi, motiv pentru care sunt mulți români care se gândesc de pe acum la ce vor pune pe masă de Crăciun și cum vor face față cheltuielilor, date fiind prețurile de la raft.

Potrivit ministrului Agriculturii, în supermarketuri pot fi observate ușor etichetele colorate care arată vechiul și noul preț.

„Au scăzut prețurile și la cozonac și la drojdie și deja ne gândim la sărbătorile de iarnă, de anul acesta, când vom cumpăra produse românești mai ieftine” – susține Florin Barbu, duminică, într-o postare pe Facebook.

Oficialul din fruntea Ministerului Agriculturii amintește că Ordonanța privind prelungirea adaosului comercial cu încă trei luni, pentru 21 de produse, este rezultatul discuțiilor cu reprezentanții supermarket-urilor, care, notează ministrul Barbu „au înțeles și au fost alături in demersul nostru de a proteja puterea de cumpărare a românilor și de a sprijini familiile cu venituri medii și mici”.

Ciolacu: „Datele de la INS ne arată că măsura a avut efectele așteptate”

Guvernul a adoptat la finalul lui octombrie ordonanța care prevede prelungirea cu trei luni a perioadei în care se aplică limitarea adaosului comercial. În 27 octombrie, premierul Marcel Ciolacu anunța că în ședința de Guvern avea să fie adoptată „o măsură prin care continuăm protejarea puterii de cumpărare a românilor, mai ales în perioada de iarnă, când – știm cu toții – cheltuielile sunt mai mari”. E vorba despre prelungirea limitării adaosului comercial pentru alimente de bază cu încă 3 luni și extinderea aceastei măsuri cu încă un număr de categorii de produse, de la 14 la 21.

„Datele de la INS ne arată că măsura a avut efectele așteptate. Am oprit creșterea excesivă a prețurilor pentru alimente, iar, pentru multe dintre produsele incluse în listă, la raft, se constată scăderi substanțiale de preț. De aceea, avem toate motivele să continuăm această măsură, care protejează în special familiile cu venituri medii și mici.

Suplimentar, introducem și o limită de maximum 5% a adaosului comercial pentru ulei, zahăr, făină, mălai, carne de porc, carne de pui și carne de vită care sunt importate vrac și care nu sunt procesate în România și vă spun foarte clar că acest guvern nu poate susține practica speculativă a unora, de a importa ieftin și a vinde scump, profitând de faptul că acel produs este necesar traiului de zi cu zi al oricărei familii”, afirma Ciolacu, în 27 octombrie.

Ce alimente au fost introduse pe listă

La finalul ședinței din 27 octombrie a Executivului, purtătorul de cuvânt al Guvernului a anunțat că Guvernul a prelungit programul de limitare a adaosului comercial la unele alimente de bază, fiind adăugate noi produse în actuala listă.

„Valabilitatea programului a fost extinsă cu 90 de zile, respectiv, până la data de 31 ianuarie 2024, și au fost adăugate următoarele: carne tocată, usturoi, orez, bulion de roșii, cozonac, margarină, drojdie, smântână și pere. Sunt menținute, de asemenea, pe listă cele incluse inițial și cunoscute deja”, a precizat Mihai Constantin.

author avatar
Andrei Coman
397 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger