AcasăNewsMinistrul Afacerilor Interne, prins cu minciuna

Ministrul Afacerilor Interne, prins cu minciuna

Vela a intrat într-un dialog al surzilor cu sindicatele

Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne, a afirmat, într-un comunicat oficial, că proiectul de ordin pe care l-a emis nu vizează modalitatea de decontare a transportului, deși acesta introduce, clar, o reducere la decontare a distanței parcurse de polițiști, obligându-i pe aceștia să plătească diferența din banii lor.

Vela a intrat într un dialog al surzilor cu sindicatele

”Distanțele de 5 km, respectiv de 50 km, în funcție de care se plătesc indemnizația de delegare sau detașare și alocația de cazare, se calculează de la limita teritorială a localității de unde personalul ministerului este trimis până la limita teritorială a localității unde se efectuează delegarea sau detașarea, utilizându-se calculatorul de rute de pe site-ul www.distanta.ro”, se arată în proiectul de ordin al ministrului Marcel Vela. Cu toate acestea, șeful MAI instistă, într-un comunicat de presă, să susțină că nu a modificat în niciun fel decontarea transportului. ”Proiectul nu vizează modalitatea de decontare a transportului pe timpul delegării și detașării. Nu sunt afectate prevederile care reglementează în prezent modul de calcul al distanțelor dintre localități pentru decontarea transportului, aceste prevederi existând deja în cuprinsul Hotărârii Guvernului nr.1292/2003 și în actele subsecvente acesteia”, se precizează în comunicatul MAI. Sindicatele polițiștilor susțin că afirmațiile ministrului Vela sunt mincinoase, având în vedere că proiectul de ordin ajunge să le taie din bani angajaților MAI. ”Avem Hotărârea de Guvern 714, există reglementarea, iar ei vor să diminueze drepturile pe delegare-detașare pe transport. Am solicitat MAI să nu modifice actuala reglementare – care ia în calcul distanța de la centrul localității de domiciliu la centrul localității unde se efectuează delegarea/detașarea -, în sensul de a impune ca referință distanța dintre limitele administrativ-teritoriale ale localităților, în condițiile în care sunt foarte multe cazuri în care acestea au limite extravilane foarte apropiate sau chiar alipite. Altfel spus, polițiștii care vor fi implicați în misiuni, cu ocazia alegerilor din acest an, de exemplu, ar trebui să achite din propriul buzunar costul aferent pentru distanțe ce pot ajunge și la peste 50-60 km”, ne-a declarat Dumitru Coarnă, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual.

Decizia 51, interpretare marca Vela

Șeful MAI a transmis în același comunicat de presă că, în interpretarea sa, Decizia 51 îl obligă să emită ordonanță de urgență, acesta fiind, de fapt, motivul pentru care nu aplică egalizarea la nivel maxim a drepturilor salariale. ”Demersul legislativ care asigură aplicarea efectelor juridice ale Deciziei Î.C.C.J. nr. 51/2019, publicată în M.Of. nr. 64/30.01.2020, afectează prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.114/2018, sens în care acest demers trebuie materializat printr-un act normativ cel puțin de același nivel. Totodată, acest demers vizează atât situația personalului în activitate, cât și situația personalului pensionat, inclusiv pentru trecut în limita termenului de prescripție de 3 ani, fapt pentru care această soluție poate fi implementată numai printr-un act normativ de nivelul legii. Demersul legislativ reglementează inclusiv eșalonarea plăților diferențelor salariale într-o variantă diferită față de regula generală instituită de OUG nr. 114/2018, respectiv până la data aplicării în integralitate a Legii cadru nr. 153/2017, în anul 2023. MAI respectă opiniile sindicale pertinente, iar demersurile pe care le întreprinde au ca unic obiectiv respectarea drepturilor angajaților. Pentru atingerea acestui obiectiv, MAI va acționa prin toate pârghiile legale avute la dispoziție. Organizațiile sindicale au fost anunțate încă din data de 12 februarie a.c., ocazie cu care s-au solicitat opinii, puncte de vedere sau argumente pentru îmbunătățirea proiectelor. Până la data ședinței Comisiei de Dialog Social, nu au fost primite astfel de documente din partea organizațiilor sindicale”, se precizează în comunicatul MAI. Sindicatele i-au dat însă replica ministrului Vela, susținând că nu puteau avea puncte de vedere la un proiect care încălca legea. ”Este un comunicat mincinos. Nu aveam ce documente să-i dăm în condițiile în care nu se respectă legea. Dacă veneam cu amendamente la proiectul de ordonanță de urgență însemna că suntem de acord cu prostia lor. Cum să venim cu amendamente la un proiect care nu este prevăzut în Decizia 51? Asta este în mintea lor, hoață și mincinoasă. Eu am spus că este nevoie de o notă-raport, nu de ordonanță de urgență. Înalta Curte de Casație și Justiție, prin Decizia 51, nu obligă angajatorul să emită ordonanță de urgență, îl obligă să respecte legea existență și să pună în plată oamenii prin egalizarea drepturilor salariale la nivel maxim”, a mai afirmat președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual, Dumitru Coarnă.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
5.226 afisari

1 COMENTARIU

  1. „Distantele de 5 km, respectiv de 50 km, în funcție de care se plătesc indemnizația de delegare sau detașare și alocația de cazare” … cred ca e noaptea mintii … care transport? Ca sunt alte drepturi!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger