AcasăNewsMinistru din Guvernul Ciucă, în vizorul DNA. Se cere ridicarea imunității lui...

Ministru din Guvernul Ciucă, în vizorul DNA. Se cere ridicarea imunității lui Chesnoiu

O informație venită, joi după-amiază, de la Direcția Națională Anticorupție vizează solicitarea formulată de către șeful DNA, Crin Bologa, în privința sesizării Legislativului, în speță a Camerei Deputaților, cu privire la ridicarea imunității unui parlamentar aflat în actualul guvern.

Deși în comunicatul DNA-ului nu se menționează, negru pe alb, numele acestuia, s-a aflat că e vorba despre ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, potrivit televiziunilor de știri.

Chesnoiu este nu doar membru în actuala echipă guvernamentală, ci și deputat PSD.
DNA-ul a transmis și motivele pentru care s-a formulat această solicitare în cazul ministrului.

Ce suspiciuni au procurorii

Și anume că se suspectează că „în perioada 09 februarie – 11 aprilie 2022, ministrul ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze unui coleg (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susținute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, șef serviciu, director executiv adjunct și director executiv ai unor direcții județene”.

Cererea ce ajunge în Parlament va însoți atât referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, cât și șase volume ce conțin copii ale dosarului de urmărire penală. Rămâne de văzut ce va decide Camera Deputaților cu privire la solicitarea DNA-ului.

Redăm în cele ce urmează, integral, comunicatul DNA:

„În conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al D. N.A. Crin Nicu Bologa a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Camerei Deputaților pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de o persoană, deputat în Parlamentul României, la data faptelor și în prezent având funcția de ministru, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

– abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

– instigare (sub forma participației improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite (patru infracțiuni),

Solicitarea Direcției Naționale Anticorupție referitoare la efectuarea urmăririi penale față de persoana respectivă are în vedere împrejurarea că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 09 februarie – 11 aprilie 2022, ministrul ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze unui coleg (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susținute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, șef serviciu, director executiv adjunct și director executiv ai unor direcții județene.

Subiectele respective ar fi ajuns ulterior la patru candidați “agreați” dintre care, în urma susținerii probelor scrise și orale, doar trei au promovat concursurile respective.

De menționat este faptul că, la intervenția directă a ministrului, în cazul unuia dintre candidați, membrii comisiei ar fi fost nevoiți să-l promoveze pe acesta în condițiile în care nu obținuse un punctaj corespunzător. Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă a fost numită în funcția de șef serviciu, obținând până în prezent venituri salariale în valoare de 33.782 lei.

Cererii transmise i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, precum și un număr de șase volume cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală.

Prezenta cerere de efectuare a urmăririi penale intră sub incidența art. 305 alin 4 din C.P.P. În prezent, persoana față de care s-a solicitat sesizarea Camerei Deputaților pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale beneficiază de prezumția de nevinovăție.

Precizăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 1 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.”

447 afisari

4 COMENTARII

  1. DACA A FACUT CEVA IN FOLOSUL PO PU LI MII , TINICHEAUA DE COADA ESTE PREGATITA…….. CINE ESTE BAIETASUL ASTA CARE CONDUCE , CHIPURILE , DNA UL ? UN SCLAVETE , DESPRE CARE NU A AUZIT NUMENI !!!!

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri