AcasăNewsMinistrii au lasat-o pe Theresa May cu Brexitul de gat

Ministrii au lasat-o pe Theresa May cu Brexitul de gat

Nu mai putin de cinci demnitari au demisionat ieri din cabinetul May iar aprobarea de catre Parlament a acordului cu Bruxelles-ul este mai incerta ca niciodata

Dupa ce guvernul Marii Britanii a aprobat, miercuri, acordul privind iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, premierul Theresa May i-a avertizat  ieri pe deputatii britanici ca au de ales intre proiectul de acord de „divort” incheiat cu Uniunea Europeana, retragerea din UE fara niciun acord si „niciun fel de Brexit”. Dupa aprobarea executivului, May s-a confruntat un un tsunami de demisii.

Nu mai putin de cinci demnitari au demisionat ieri din cabinetul May iar aprobarea de catre Parlament a acordului cu Bruxelles ul este mai incerta ca niciodata

Ieri, in timp ce May incerca sa-i convinga pe parlamentari, si-au anuntat demisia din guvern Dominic Raab, tocmai ministrul britanic pentru Brexit, Esther McVey, ministrul pentru Munca si Pensii, Suella Braverman, subsecretar de Stat in cadrul Departamentului pentru Brexit, si Shailesh Vara, ministru de stat pentru Irlanda de Nord. A urmat apoi demisia lui Ranil Jayawardena, secretar parlamentar privat in cadrul Ministerului Justitiei. Toti au denuntat faptul ca May a facut ”concesii” Bruxelles-ului si nu a tinut seama de ”interesele britanicilor”. ”Alegerea este clara:  putem alege sa plecam fara niciun acord, sa riscam sa nu fie niciun fel de Brexit sau sa sustinem cel mai bun acord care se poate negocia”, a declarat May in Camera Comunelor. Proiectul acordului trebuie sa fie votat in decembrie de Parlament, odata aprobat la summit-ul european din 25 noiembrie, la Bruxelles. O sarcina departe de a fi castigata in avans de May, avand in vedere divizarile din partidului sau Conservator si rezervele drastice exprimate de aliatul sau, micul partid unionist nord-iralandez DUP, al carui sprijin este esential pentru a avea o majoritate absoluta. In ceea ce priveste Partidul Laburist, el a lasat sa se inteleaga ca nu  va vota asupra textului. Lira sterlina a pierdut teren in fata dolarului, dupa anuntul demisiei lui Dominic Raab ( o lira valora ieri 1,2 dolari, cel mai jos nivel de la inceputul lunii), analistii estimand ca ”lira pare un barometru al capacitatii premierului de a-si conserva functia”.

Merkel: sunt foarte multumita

Cancelarul german Angela Merkel s-a declarat ieri multumita ca s-a putut ajunge la un proiect de acord intre guvernul condus de Theresa May si Uniunea Europeana privind Brexitul, avertizand insa in legatura cu riscurile ca acest lucru sa nu conduca la niciun rezultat. ”Sunt foarte multumita ca dupa negocieri lungi si nu intotdeauna usoare, o propunere a putut fi formulata”, a declarat cancelarul german , la Potsdam, subliniind totodata ca textul a fost supus spre aprobare deputatilor britanici si urmeaza sa fie analizat de celelalte 27 de tari membre ale Uniunii Europene.Franta a estimat ca este ”un mare pas” dar ca raman ”incertitudini” privind adoptarea sa finala de catre parlament. Presedintele Consiliului european, Donald Tusk a declarat: ”Voi face tot ce-mi sta in puteri pentru ca acest adio sa fie cat mai putin dureros posibil”. Principalele puncte ale acordului prezentat de May, un text de 585 de pagini, 185 de articole, 3 protocoale si mai multe anexe sunt: o perioada de tranzitie de 21 de luni, dupa martie 2019, data oficiala a Brexitului, Marea Britanie va parasi institutiile europene dar va ramane in uniunea vamala europeana intr-un prim timp ( in scopul de a se gasi un acord de liber schimb), factura pe care trebuie sa o plateasca Regatul pentru Brexit (40-45 miliarde de euro), un acord social pentru europenii stabiliti in Marea Britanie, evitarea intoarcerii la o frontiera fizica intre Irlanda de Nord (ce face parte din Regat) si Republica Irlanda, tara UE, mentinerea competentei Curtii de Justitie a UE pana la finele perioadei de tranzitie post Brexit,retragerea Regatului din Euratom (tratatul comunitar privind energia nucleara), protocoale privind Gibraltarul si bazele britanice din Cipru.

author avatar
Tudor Borcea
170 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger