AcasăNewsMinisterul Sănătății, în război cu laptele praf și biberoanele

Ministerul Sănătății, în război cu laptele praf și biberoanele

Legislația împotriva hrănirii bebelușilor cu lapte praf și utilizarea biberoanelor și tetinelor devine mult mai restrictivă, potrivit unui proiect de act normativ elaborat de Ministerul Sănătății. Medicii nu vor mai avea voie să recomande tipuri de lapte praf, iar donarea unor astfel de produse va fi interzisă aproape în totalitate.

Uniunea Europeană impune măsuri agresive împotriva laptelui praf

Laptele praf și biberoanele au devenit inamicii publici ai sănătății copiilor. Ministerul Sănătății a fost obligat de Uniunea Europeană să înăsprească și mai tare reglementările împotriva consumului de lapte praf pentru nou-născuți. ”Prin armonizarea deplină a prevederilor legii cu legislația Uniunii Europene actul normativ va putea fi pus în aplicare și va produce efecte în limitarea reclamei comerciale agresive a produselor ce înlocuiesc laptele matern, favorizând creşterea ratei alăptării, îmbunătăţirea nutriţiei copilului şi scăderea riscului de apariţie a obezităţii. Prezenta lege se aplică pentru înlocuitorii laptelui matern, destinaţi alimentaţiei sugarilor, orice aliment lichid, semisolid sau solid destinat nutriţiei sugarilor în primele 6 luni de viaţă sau fortifianţi ai laptelui matern, precum și pentru biberoane și tetine”, se arată în expunerea de motive a actului normativ. Astfel, reclama de orice tip la aceste produse, inclusiv la activități cu privire la oferte speciale, cupoane de reducere, loterii publicitare, vânzări speciale, vânzări cuplate, premii, cadouri și pachete promoţionale, de reducere a prețurilor va fi strict interzisă. Totodată, în cadrul sistemului de sănătate este interzisă comercializarea produselor vizate . Nerespectarea prevederilor legale va fi sancționată cu amenzi de la 500 la 100.000 de lei.

Medicii nu mai pot recomanda tipuri de lapte praf

Doctorii din spitalele de obstetrică-ginecologie susțin că este aberant să nu poți recomanda un anumit tip de lapte praf și să lași acest lucru la mâna farmaciștilor. ”Când mama pleacă cu copilul din maternitate, medicul trebuie să-i spună să ia lapte praf numărul 10, numărul 1 și asta nu este nici reclamă, nici promovare, este ca și un medicament prescris. Medicilor le este interzis să mai facă asta pentru că se pleacă de la părerea că vin firmele alea și dau ele ceva ca să dai medicamentul cutare sau laptele cutare. Lapte praf avem și noi în spital, cel mai ieftin, că nu ai cum să hrănești nou-născutul prematur doar cu glucoză, că nu mănâncă de la mamă. În plus sunt și femei care nu produc lapte matern deloc sau insuficient și trebuie să hrănească copilul cu lapte praf. Pacientele ne întreabă ce fel de lapte să cumpere și trebuie să-i spui de ce are nevoie copilul. Și eu am crescut cu lapte praf. Laptele praf rămâne totuși de bază în alimentația nou-născutului până la un an. Măsura nu ajută pe nimeni, o să deruteze și mamele, care o să umble peste tot și o să ia un lapte pe care i-l recomandă o farmacistă, care habar nu are de medicină și atunci copiii vor avea probleme de sănătate. Toate produsele acestea care apar pe piață noi nu le mai stăpânim, iar un doctor trebuie să știe ce fel de produse apar, trebuie să știe ce conține laptele, în ce cazuri se dă, în anemii, în intoleranță la lactoză, că sunt atât de mulți copii cu intoleranță la lactoză, ca să știe ce prescrie, nu să prescrie farmacista”, ne-a declarat, Mirela Ranga, medic ginecolog la Spitalul de Obstetrică Ginecologie ”Panait Sârbu”, București.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.021 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger