AcasăNewsMinisterul Finantelor da iama in proiectele finantate de la buget

Ministerul Finantelor da iama in proiectele finantate de la buget

Finante. Liviu Voinea urmareste alocarea eficienta a resurselor

Ministerul de Finante a identificat 212 proiecte de investitii finantate de la bugetul de stat, in valoare totala de 36 miliarde lei, care nu respecta criteriile de eficienta.

Acestea vor fi reevaluate pentru realizarea de economii aferente anului viitor sau pentru stoparea celor nerentabile.

Nu indeplinesc criteriile de eficienta

Finante. Liviu Voinea urmareste alocarea eficienta a resurselor

Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice, Liviu Voinea, a subliniat ca cele 212 proiecte supuse reevaluarii nu indeplinesc cumulativ cinci critierii de eficienta. Proiectele vor fi analizate din punct de vedere al stadiului contractelor si al posibilitatii reducerii sumele alocate, modificarii contractelor sau stoparii investitiilor la un anumit stadiu. Ceea ce a atras atentia la aceste proiecte este faptul ca au inceput de foarte mult timp, necesita inca mai mult de jumatate din sumele alocate sau gradul de executie pentru prima jumatate a anului este foarte scazut. Analiza a fost realizata strict pe indicatorii de alocare eficienta a resurselor, nu pe cei de utilitate sociala sau rentabilitate.

Se infiinteaza o unitate specializata in evaluari

Voinea a atras atentia ca procesul de reevaluare va continua cu investitiile finantate de la bugetele locale. In cadrul Ministerului Finantelor se va infiinta o unitate specializata in evaluari ale investitiilor publice, cu care organismele financiare internationale au fost de acord. Anul viitor, orice proiect de investitie publica va trebui sa aiba aprobarea acestui minister.

author avatar
Adina Mutar
205 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger