AcasăNewsMinisterul Educatiei propune organizarii unei a treia sesiuni de bacalaureat

Ministerul Educatiei propune organizarii unei a treia sesiuni de bacalaureat

Ministerul Educatiei ia in calcul posibilitatea organizarii unei a treia sesiuni a bacalaureatului, aceasta fiind prevazuta intr-o ordonanta de urgenta care modifica si completeaza Legea educatiei, OUG publicata in Monitorul Oficial si ale carei masuri se vor aplica incepand cu 1 septembrie.

Aceeasi ordonanta prevede posibilitatea prelungirii invatamantului profesional peste limita de trei ani daca agentul economic organizator al programului considera necesara aceasta masura, urmand ca o asemenea situatie sa fie reglementata printr-un ordin de ministru referitor la structura planului de invatamant.

„Parte a invatamantului tertiar, nonuniversitar, invatamantul postliceal poate fi organizat in scoli postliceale/colegii postliceale, in cadrul liceelor cu personalitate juridica sau in cadrul institutiilor de invatamant superior acreditate. Programul ‘A doua sansa’, adresat persoanelor care nu au frecventat scoala sau care au abandonat scoala si au depasit limita de varsta pentru incadrarea in invatamantul obligatoriu, se extinde pe toate nivelurile de invatamant preuniversitar obligatoriu, nu doar la nivel gimnazial, asa cum in mod gresit era specificat in LEN 1/2011”, prevede ordonanta.

Totodata, elevii nu vor mai fi obligati sa plateasca pentru eliberarea actelor de studii, iar titularizarea cadrelor didactice se face pe baza unui concurs organizat de inspectoratele scolare, cu metodologie elaborata de MEN.

„S-a reglementat existenta doctoratului cu frecventa redusa. Aceasta forma de invatamant ii are in vedere pe doctoranzii care, in acelasi timp, au un loc de munca (in prezent, sunt multi doctoranzi in aceasta situatie) si nu pot participa la toate activitatile didactice aferente, asa cum o fac aceia de la locurile bugetate sau care beneficiaza de burse. Precizam ca forma de invatamant doctorat cu frecventa redusa exista si in universitati celebre din occident”, mai arata MEN.

Foto: cugetliber.ro

author avatar
Alina Costache
109 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger