AcasăNewsMinisterul Agriculturii, somat să oprească rachetele antigrindină

Ministerul Agriculturii, somat să oprească rachetele antigrindină

Ministerul Agriculturii, acuzat că provoacă pagube uriașe cu rachetele antigrindină

Seceta și calamitarea culturilor de grâu și porumb au fost provocate chiar de statul român, susțin fermierii. Celebra rachetă antigrindină, promovată ca fiind unul dintre cele mai de succes proiecte ale țării, alungă, de fapt, ploaia, distrugând, masiv, culturile producătorilor.

Rachetele antigrindină alungă norii de ploaie, lăsând culturile fără nicio fărâmă de apă. Fenomenul a fost observat chiar din 2010, când s-a introdus, experimental, proiectul pilot de distrugere a grindinei. Fermierii au tot tras semnale de alarmă și au încercat să-i facă pe reprezentanții Ministerului Agriculturii, în special pe cei de la Administrația Sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor, să înțeleagă că rachetele lor le distrug recoltele. De zece ani însă este doar un dialog al surzilor. Faptul că la Sistemul național antigrindină s-a adăugat și creșterea precipitațiilor este o dovadă că cei de la minister s-au prins că ceva nu este în regulă. Iar în ultimii doi ani s-au intensificat cercetările pentru dezvoltarea sistemului de stimulare a precipitațiilor, prin adaptarea încărcăturii rachetelor antigrindină.  ”De câte ori am tras semnale de alarmă în privința răului pe care îl fac rachetele antigrindină, au apărut imediat în presă declarații cum că a fost grindină și cum ne-au salvat ei culturile cu rachetele antigrindină. Ieri, alături de mai mulți fermieri, am participat la o întâlnire cu prefectul județului Prahova și doi senatori PNL, unde le-am spus că rachetele antigrindină ne calamitează culturile. Eu fac agricultură de 25 de ani și, din 2010, de când au început să tragă cu rachetele, s-a micșorat extrem de mult cantitatea de precipitații. Singurul an bun a fost în 2014, când nu au avut fonduri pentru a produce rachete. Ne-am dus la chimiști, la fizicieni, ca să vedem cum ne mint ei cu rachetele antigrindină. Și este foarte simplu: excesul de ioni din rachete diminuează ploaia. În nicio țară europeană nu există rachete antigrindină, cu câteva excepții foarte mici, prin Austria”, ne-a declarat Adrian Mocanu, președintele Ligii Asociațiilor de Producători Agricoli din România (LAPAR) -filiala Prahova.

De 10 ani, în Prahova nu mai plouă

Fermierii spun că de 10 ani în Prahova nu mai plouă decât atunci când norii vin din Sud și nu ajung în raza de tragere a rachetelor. La fel și în zona Moldovei, în ultimii doi ani, de când au instalat posturi de rachete și acolo. ”Hărțile anuale de precipitații arată cum s-au schimbat lucrurile din 2010. Pe noi ne-au nenorocit cu rachetele astea. Cum vă explicați că pe cei din Târgoviște, la 30 de km de noi, îi plouă de îi rupe, iar în Prahova, de la Ariceștii-Rahtivani încoace, de unde acționează rachetele, până la Buzău este praf, niciun strop de apă. În general, zona Prahova este plouată cu nori dinspre nord, de la munte. Când apar norii la Văleni, încep să tragă cu rachetele și aici nu mai ajung. Când vine ploaia din Sud, care este mult mai rară, atunci ne plouă și pe noi, că nu au cum să mai tragă cu rachetele din direcția aceea. Până să tragă ei cu rachetele, se făceau și strugurii, se făceau și legumele, se făcea și grâul, și porumbul, că plouă. Este adevărat că s-au redus și cantitățile totale de precipitații, dar trebuia să se reducă în mod unitar, nu numai în zonele în care trag cu rachete. Noi stăm toată ziua cu ochii pe cer, pe radare, pe sateliți, să vedem dacă plouă. Când au dat cu rachete sâmbătă, acum, arătau pe hărțile INMH ploi în toată zona Prahovei. Veneau norii de sus și când ajungeau în zona aceasta, la Boldești-Mehedința, odată ziceai că s-au lovit de ceva și au dispărut. Exact când au început ei să tragă cu rachete din toate direcțiile. De doi ani, i-a nenorocit și pe cei din Moldova, unde au început să lanseze rachete antigrindină. Nu îi înțeleg. O plasă antigrindină costă 2000-3000 de euro la un hectar, față de 1000 de euro fiecare rachetă. Plasele sunt folosite de toate țările din Europa, pentru că sunt mult mai eficiente și mai ieftine, iar noi cheltuim sute de mii de euro anual ca să producem secetă”, ne-a mai precizat președintele LAPAR Prahova, Adrian Mocanu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
3.857 afisari

5 COMENTARII

  1. ” După noi, potopul ”, nu se prea aplică aici, dar prăpădul, da. Numai jaf și prăpăd lasă în urma lor jegurile care înfundă România, de 30 de ani. Apropo, în afară de câțiva fraieri (cu bubele lor, desigur) a mai răspuns cineva? Marii borfași, de la veneticul Petre Roman încoace, până la veneticul Werner Johannis, vor da, vreodată, socoteală? Proști mai sunt românii, în loc să-i atârne-n ștreang,cu capul în jos, i-au votat și îi mai votează.

  2. Care sunt efectele asupra mediului pe care il au chimicalele din rachete? Exista vre-un studiu?

  3. Cea mai de rahat știre.. ? ? Dacă nu știați rachetele antigrindina nu sparg norii ci doar grindina… Citiți despre norii ascendent și descendenți și vedeți de ce nu plouă sau nu… Când recoltele sunt praf din cauza grindinei acuzați ca de ce nu s-a tras… Rasa dobitoaca.. ???

  4. Cea mai de rahat știre.. ? ? Dacă nu știați rachetele antigrindina nu sparg norii ci doar grindina… Citiți despre norii ascendent și descendenți și vedeți de ce nu plouă sau nu… Când recoltele sunt praf din cauza grindinei acuzați ca de ce nu s-a tras… Rasa dobitoaca.. ???

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger