AcasăNewsMinerii din Valea Jiului, a doua zi de proteste -VIDEO

Minerii din Valea Jiului, a doua zi de proteste -VIDEO

(foto: gorjeanul.ro)

Circa 500 de mineri de la cele sapte expoatari din Valea Jiului – Lonea, Petrila, Livezeni, Paroseni, Vulcan, Lupeni si Uricani- protesteaza, marti dimineata, pentru a doua zi consecutiv, in fata Companiei Nationale a Huilei din Petrosani. Este vorba de ortaci din schimbul intai care au refuzat sa intre in subteran, motivand ca nu le sunt respectate anumite drepturi.

(foto: gorjeanul.ro)

Cei aproximativ 500 de mineri de la exploatarile Lonea, Petrila, Livezeni, Paroseni, Vulcan, Lupeni si Uricani protesteaza marti dimineata in fata Companiei Nationale a Huilei (CNH) din Petrosani, potrivit Mediafax. Ortacii aflati in fata sediului CNH fac parte din schimbul de dimineata si ar fi trebuit sa intre in subteran la ora 06.00, insa au ales sa nu intre in mina si sa mearga la protest, pentru a-i inlocui pe colegii lor din schimbul al patrulea, care de asemenea au intrerupt lucrul.

In aceste zile, in minele din Valea Jiului au intrat doar echipe de mineri de inspectie care coboara in subteran doar pentru a asigura locurile de munca, in conditiile in care oprirea totala a activitatii in minele de huila este periculoasa, acolo existand un nivel ridicat de metan.

Minerii din Valea Jiului au declansat protestele luni dimineata, cand aproximativ 50 din cei 300 de mineri de la Lonea care lucrau in schimbul intai au refuzat sa intre in subteran. Ulterior, cateva sute de mineri de la exploatarile Paroseni, Vulcan si Lupeni s-au solidarizat cu colegii lor de la Lonea.

Astfel, aproximativ cinci sute de mineri de la cele sapte unitati miniere din Valea Jiului au mers pe jos, luni, pana la sediul Companiei Nationale a Huilei, unde si-au cerut drepturile. Totodata, pe tot parcursul zilei de luni au existat discutii intre conducerea CNH, minister si sindicate pentru ca revendicarile minerilor sa fie solutionate.

Liderii minerilor din Valea Jiului care au fost la negocieri cu conducerea CNH au decis, luni dupa-amiaza, sa refuze noi runde de negocieri care ar fi urmat sa aiba loc marti si miercuri la Bucuresti, cu reprezentanti ai ministerelor Economiei si Finantelor, anuntand ca vor ramane in curtea CNH.

Potrivit liderului de sindicat Petre Nica, sindicalistii au refuzat propunerea Ministerului Economiei de a continua negocierile, marti si miercuri, la Bucuresti, apreciind ca aceasta solutie reprezinta doar o „taraganare” a problemelor minerilor din Valea Jiului.

Minerii reclama in principal nerespectarea unui memorandum aprobat de fostul ministru al Economiei Ion Ariton, in baza caruia sporul de periculozitate al ortacilor ar fi trebuit aliniat la legile actuale, iar grila de salarizare ar fi trebuit actualizata, ceea ce ar fi presupus o crestere a salariilor cu circa 10 la suta.

Pe 17 ianuarie, Ministerul Economiei a incheiat un protocol cu sindicatele minerilor din CNH privind acordarea ultimei transe din salariile compensatorii ale celor 900 de angajati disponibilizati in 2011 din companie, precum si cresterea pretului de vanzare a huilei catre producatorii de electricitate. Protocolul face referire si la actualizarea grilei de salarizare prin indexarea sporului de pericol, dar si la angajarea fortei de munca tinere la CNH.

Pe 1 februarie, minerii de la Lonea si Paroseni au refuzat sa coboare in subteran, iar cei care erau in schimbul de noapte au refuzat sa iasa la suprafata, nemultumiti de salarii si de conditiile de lucru si reclamand ca ministrul Economiei nu a respectat protocolul semnat in 17 ianuarie cu sindicalistii din minerit. Ulterior, peste 1.500 de mineri de la cele sapte mine din Valea Jiului care ar fi trebuit sa intre in subteran in schimbul al doilea au refuzat sa mearga la lucru, declansand o greva spontana, iar cei care au lucrat in schimbul intai la minele Petrila si Vulcan au ales sa protesteze blocandu-se in subteran. Minerii au incheiat protestele in aceeasi zi, dupa ce reprezentantii CNH si liderii de sindicat din Valea Jiului au semnat un act aditional la contractul colectiv de munca.

241 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger