AcasăNewsMineri în greva foamei, în fața Guvernului. Ce îi nemulțumește pe ortaci...

Mineri în greva foamei, în fața Guvernului. Ce îi nemulțumește pe ortaci – FOTO/VIDEO

Mineri în greva foamei, în fața Guvernului. Ce îi nemulțumește pe ortaci - FOTO/VIDEO / foto: Antena 3

Minerii de la CE Oltenia au intrat în greva foamei, luni dimineață, în fața Guvernului. Aceștia lucrează la cariera minieră Lupoaia și sunt hotărâți să stea în greva foamei până când cineva îi va asculta iar revendicările le vor fi îndeplinite.

Timp de nouă zile, cei șapte mineri au fost prezenți în Piața Prefecturii din Târgu Jiu, luând decizia ca de luni să intre în greva foamei în fața Guvernului României. Angajații Complexului Energetic Oltenia cer reducerea vârstei de pensionare, majorări salariale, protecție socială pentru angajații companiei care nu sunt pensionabili.

foto: Antena 3

„Am venit într-un număr mai mic pentru a atrage atenția Guvernului că avem un proiect de lege PLX 75/2021 prin care se cere reducerea vârstei de pensionare. Compania noastră, Complexul Energetic Oltenia se află într-un proces de restructurare. Sunt niște directive europene prin care se pot obține fonduri pentru reducerea vârstei de pensionare. Noi dorim trecerea în grupă specială de la vârsta standard, dar numai a angajaților care lucrează în producție. La noi situația este foarte grea, nu există investiții, oamenii politici de acolo au legături cu firme de casă cu această companie.

Minerii cer majorări salariale și protecție socială

Am venit pentru că acest proiect al nostru se tergiversează pentru că doi parlamentari de Gorj nu doresc reducerea vârstei de pensionare. Vor ca noi să rămânem forță de muncă ieftină pentru firmele lor. Sunt oameni care au boli de inimă, au stenturi pe la inimă, la vârsta de 55 de ani. Parlamentarii spun că impactul financiar este foarte mare, dar este o directivă europeană care spune că unitățile miniere care se află într-un program de restructurare pot beneficia imediat de un ajutor de stat pentru reducerea vârstei de pensionare și alte facilități.”, a declarat Nicu Bunoaica, președintele Sindicatului Solidaritatea 2013.

În paralel, protestele vor continua și la Târgu-Jiu, după cum a anunțat la finalul săptămânii trecute, Manu Tomescu, vicepreședintele Sindicatului Energia Rovinari.

Minerii se tem că CE Oltenia ar putea intra în faliment. Compania are nevoie urgentă de aproape 250 de milioane de euro pentru a cumpără certificate de carbon, fără de care termocentralele de la Turceni și Rovinari nu pot funcționa.

author avatar
Andreea Vlad
265 afisari

1 COMENTARIU

  1. Dar miloanele de romani pusi pe liber din alte intreprinderi ce protectie sociala au primit ??? Intreb, nu dau cu bota…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger