AcasăNewsMinciuni si ascunzisuri la Casa Alba

Minciuni si ascunzisuri la Casa Alba

Dosarul rus revine cu zgomot pe biroul lui Donald Trump, la mai putin de o luna dupa preluarea functiilor la Casa Alba. Michael Flynn, consilier pentru securitatea nationala a presedintelui, a demisionat dupa ce presa a dezvaluit contactele sale cu Moscova, in perioada cand Obama era inca presedinte.

Prima criză a administraţiei Trump

Fost general, personalitate controversata, consilier al lui Trump in campanie, Flynn a fost sursa de inspiratie pentru Trump in chestiunile internationale. In demisia sa, Michael Flynn a recunoscut ca ”l-a inselat din inadvertenta pe vicepresedintele ales (Mike Pence) dar si pe alte persoane cu informatii incomplete despre discutiile sale telefonice cu ambasadorul Rusiei”. Discutii insa ”potential ilegale”. In momentul in care administratia Obama ordona, la sfarsitul lunii decembrie 2016, sanctiuni impotriva Rusiei (pentru presupusele imixtiuni in alegerile din SUA), Flynn l-a asigurat pe ambasadorul rus, Serghei Kislyak, ca noul presedinte, Trump, va fi mult mai putin sever in aceasta privinta. Presa americana relata, luni, ca ministerul Justitiei a avertizat Casa Alba ca ”greseala” lui Flynn ar putea sa o faca vulnerabila la o tentastiva de santaj rusesc, noteaza Afp. Generalul (r) Joseph Kellog, a fost desemnat ca interimar in strategicul post al  lui Flynn. ”Presedintele evalueaza situatia”, a declarat luni seara (cand si-a depus Flynn demisia), a declarat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Sean Spicer. Trump a negat ca a fost informat de discutiile lui Flynn cu ambasadorul rus, a adaugat Spicer. Insa Flynn si-a indus in eroare propria tabara, in special pe Mike Pence (viitorul vicepresedinte). El declarase, la inceputul lunii ianuarie, ca discutia cu Kislyak nu s-a purtat pe tema sanctiunilor, afirmatie reluata public de Pence. In orice caz, consilierii lui Trump nu l-au aparat pe Michael Flynn in conditiile in care, inca de luni democratii cerusera debarcarea fostului general pentru aceste acuzatii ”halucinante”, in timp ce republicanii s-au abtinut de la comentarii, chiar daca, tot luni, o consiliera a lui Trump a dat asigurari ca fostul general beneficia de ”increderea totala a presedintelui SUA”.

Moscova: Nu e treaba noastra

”Este o afacere interna a administratiei americane, nu ne priveste”, a comentat, ieri, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, demisia lui Flynn. Insa politicienii rusi au calificat demisia drept o lovitura adusa relatiilor ruso-americane. ”Aceasta situatie(…) are toate datele unei provocari, este un semnal negativ pentru reatabilirea dialogului bilateral”, a afirmat presedintel  Comisiei pentru Afaceri Externe a Dumei de stat (camara inferioara a parlamentului rus), Leonid Slutski. ”Aici, relatiile ruso-americane au fost tintite”, a adaugat el. Seful Comisiei pentru Afaceri Externe a Consiliului Federatiei (camera superioara), Konstantin Kosatchev, a denuntat presiuni asupra lui Trump. ”Fie Trump nu si-a regasit independenta pe care o cauta si este cu spatele la zid, fie noua administratie americana este deja total atinsa de rusofobie”, a estimat acesta.

Ivanka Trump ii face ochi (super)dulci lui Justin Trudeau

Fiica presedintelui SUA a participat, luni, in compania tatalui, la o masa rotunda la Casa Alba, alaturi de premierul Canadei, Justin Trudeayu, pe tema locului femeilor in afaceri. ”Este o onoare sa fiu aici”, a declarat Ivanka (35 de ani) asezata in stanga chipesului canadian. Fotografiile evenimentului nu au lasat loc de nici un dubiu. Ivanka (maritata cu fostul promotor imobiliar Jared Kushner, consilier al lui Trump acum, si mama a trei copii) il sorbea din ochi pe Trudeau. ”Trebuie sa facilitam accesul la capital pentru femeile antreprenor”, vorbea Trump. Dar Ivanka intorcea mereu capul spre dreapta. ”Am angajat numeroase femei in posturi de responsabilitate, erau fenomenale”, turuia Trump, referindu-se la perioada cand isi dirija imperiul imobiliar. Dar Ivanla inflorea langa Justin. ”O mare placere sa va ascult astazi”, a declarat Justin Trudeau. De notat ca se pune intrebarea: ce rol joaca Ivanka Trump, care este aproape omniprezenta langa tatal sau, fara a detine insa un rol oficial in randul oamenilor lui Trump.

author avatar
Tudor Borcea
328 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger