AcasăNewsMinciuna nu ucide? Nici demagogia?

Minciuna nu ucide? Nici demagogia?

Președintele se încurcă în propriile minciuni

Încă o conferință de presă a președintelui care, în urmă cu patru ani și jumătate, declara „Corupția ucide”. Nici până astăzi nu s-a dovedit că ar avea dreptate. Nicio instanță nu s-a pronunțat în sensul că tinerii care au pierit în dezastrul din Clubul „Colectiv” au sfârșit ca urmare a corupției. „Corupția ucide” a fost doar o lozincă veninoasă și grețoasă a unui președinte care avea nevoie de un eveniment emoțional puternic pentru a da jos un guvern. Sintagma a rămas însă, devenind călăuzitoare pentru mișcările #rezist și ONG-urile cărora niciun serviciu de informații nu le-a probat finanțarea și originea. Iar dacă au făcut-o, nu au mai ajuns și publice.

„Corupția ucide” a devenit, în egală măsură, și document programatic al grupărilor interesate să ajungă la fotoliul poleit al Puterii. Prima, cea a lui Cioloș, adusă ca autoritate de stat de Klaus Iohannis, ne-a tras în jos vreo 10 ani. A doua, cea liberală, tot o oaste iohannistă de strânsură, se împotmolește în propriile idei. Când le are.

Epidemia nu era în plan

E cel mai bun premier, zice Iohannis. Discutabil

Până acum, corupția nu a ucis pe nimeni așa cum a crezut președintele. Singurii morți figurează pe listele DNA, decedați în timpul proceselor în care au fost acuzați de corupție, una care, ulterior, s-a dovedit inexistentă. Mai degrabă ucid minciunile lui Klaus Iohannis și demagogia. Să-și fi uitat propriile declarații, potrivit cărora virusul nu e mai mult decât o răceală? Să fi pierdut din vedere că afirma, la începutul epidemiei, că nu ducem lipsă de nimic și că facem față luptei împotriva coronavirusului? Și dacă tot eram pregătiți și blestemăția asta era o răceală, cum de ne apropiem de 700 de morți? Ori memoria îi joacă feste ori președintele nu știe ce vorbește. Până când Vasile Cîțu nu și-a retras mandatul de premier, la 12 martie, Klaus Iohannis nu a deschis gura despre ce ne așteaptă. Pe 11 ținea un discurs sforăitor despre hoții de la PSD care au lovit în tot poporul, trimițând spre promulgare legea unui buget aiuristic. Epidemia nu era în plan, prioritate având alegerile anticipate pe care președintele nu mai știa cum să le provoace.

Cununa de lauri

Cât timp au stat medicii fără echipamente de protecție?

Conferința de care vorbeam nu a depășit stadiul aranjamentelor cu ziariști care gâfâie de fericire că pot adresa președintelui o întrebare, ca să se bucure și mamaia de acasă care-i vede. Am aflat ceva nou? Nu. Din nou s-a abordat atacul împotriva social-democraților, care, la plecare, au lăsat complet goale rezervele statului. Întrebare de bun-simț: dacă așa stau lucrurile, cum de aveam și măști, și mănuși, și costume, și medicamente și dezinfectanți? Singur declarase anterior că nu ne lipsește nimic. Noroc cu guvernanții, ai lui, firește, cu cel mai bun premier în frunte, care au cumpărat tot ce lipsea și au refăcut stocurile. Cu ce bani, căci de când a venit la Finanțe, Cîțu a tocat permanent aceeași temă? Anume, că PSD a lăsat în visteria statului găuri imense. Ce să crezi? Că liberalii a făcut minuni și au umplut-o exact cât să-i dea prilejul lui Iohannis de a așeza pe fruntea lor cununa de lauri?

Tot cu alegerile în minte

Nu a fost singura formă de demagogie sau de minciună. Social-democrații, nenumiți dar ușor de identificat după spusele lui, „nu au dorit să fie de partea care se ocupă de îngrădirea epidemiei, de partea care se ocupă de români.” Ca să vezi! Să fi promovat PSD menținerea deschisă a granițelor prin discursuri patriotice slinoase, în timp ce alte țări le închideau cât mai grabnic? Să fi trimis social-democrații medicii și asistentele fără echipamente de protecție în lupta cu virusul Covid? Tot PSD este de vină și pentru transformarea Sucevei în Lombardia României sau liberalii care conduc județul? PSD este de vină și pentru că liberali infectați s-au plimbat nestingheriți prin Parlament, ajungându-se la blocarea activității acestuia? Pro România, ALDE și PSD sunt de vină că propun soluții de relansare a economiei, sau liberalii care nu au nici cea mai mică idee despre ce trebuie făcut? „Este trist ca, după ani și ani de guverne pesediste, să ne găsim în situația să facem față unei epidemii groaznice cu vistieria aproape goală, fără rezerve, și tot aceiași pesediști să strige în Parlament că Guvernul și Președintele nu fac ce trebuie. Este ceva jalnic”, a ținut Iohannis să puncteze. Să lămurim lucrurile, totuși. O răceală banală poate provoca atâtea sute de morți și mii de îmbolnăviri? Jalnic? Da, dar numai președintele, care caută să pompeze oxigen în plămânii unui PNL mort, sperând că va câștiga alegerile.

author avatar
Valentin Boeru
2.505 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger