AcasăNewsMillennium Building Development raspunde in scandalul Cathedral Plaza

Millennium Building Development raspunde in scandalul Cathedral Plaza

Intr-un comunicat pe care il puteti citi mai jos, Millennium Building Development tine sa prezinte o serie de clarificari, in special adresate purtatorului de cuvant al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucuresti, preotul Francisc Dobos. Iata textul:


Millennium Building Development SRL (MBD) se vede nevoita sa informeze corect opinia publica luand atitudine fata de informatiile false si deopotriva calomnioase adresate prin intermediul mass media de catre preotul Francisc Dobos, purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucuresti (ARCB), privind invocata ilegalitate a proiectului Cathedral Plaza si acuzele grave legate de posibile acte de coruptie.
Este neindoilenic faptul ca actualul nivel al conflictului de vecinatate dintre proprietarul cladirii Cathedral Plaza, Millennium Buillding Development, si proprietarul Catedralei Sf. Iosif, ARCB, a ajuns la un nivel imposibil de acceptat, agresiunile si efervescenta proprietarului vecin al MBD fiind imposibil de explicat in prezent cu argumente logice, cata vreme, niciodata, ARCB nu a fost in masura sa faca dovada unui prejudiciu real/cert care sa poata fi constatat direct sau indirect, printr-o exeprtiza tehnica in constructii asupra propriei cladiri.
Reamintim faptul ca ARCB a fost cea care a refuzat sa permita reprezentantilor Millennium sa intre in incinta Catedralei Sf. Iosif pentru a o exeprtiza si pentru a stabili masurile ce s-ar fi dovedit necesare pentru punerea acesteia in siguranta, avand in vedere starea monumentului istoric, vechi de peste 140 de ani, niciodata consolidat. Aceeasi ARCB a fost cea care a refuzat in anul 2006, dupa un an si jumatate de demersuri judiciare initiate de MBD, executarea unor hotarari judecatoresti irevocabile obtinute de vecinul Millennium in sensul expertizarii cladirii vecine, tocmai pentru a nu lasa sa se intrevada lipsa unui mobil justificat pentru conflictul de vecinatate generat.
Reamintim ca proiectul imobiliar Cathedral Plaza a fost initiat doar in urma unor lungi discutii dintre dezvoltator si reprezentantii ARCB, discutii ce s-au finalizat, dupa acceptatea pretentiilor ARCB, cu un acord expres in vederea sustinerii dezvoltarii imobilului de birouri in imediata apropiere a Catedralei Sf. Iosif, cu scopul declarat de a reuni punerea acesteia in valoare, asa cum se intampla in toate marile metropole ale lumii.
Reamintim ca ARCB a trimis la Ministrul Culturii, Ministrul Lucrarilor Publice si la Primarul General al Municipiului Bucuresti, Adresa nr. C-890, prin care isi exprima multumirea fata de proiectul arhitectural ce i-a fost prezentat subliniind ca: „… din punct de vedere structural, cladirea nu va pune probleme deosebite si nu va periclita stabilitatea catedralei”, dar si ca „… proiectul vizionat de noi va contribui la transformarea pozitiva a acestei zone a orasului. Piata nou creata va constitui un spatiu public de valoare in evidentierea catedralei in oras si in sustinerea spatiilor publice din vecinatatea Caii Victoriei”, pentru ca la final, sa sublinieze „in acest sens Arhiepiscopia Romano – Catolica isi da acordul pentru realizarea proiectului cladirii „Cathedral Plaza”.
Dupa cum se poate observa cu usurinta, la acel moment, ARCB nu considera cladirea ce urma sa fie edificata nici “imorala” si nici “o amenintare” la adresa securitatii Catedralei, ci dimpotriva.   Preotul Francisc Dobos  pare asadar sa se disocieze de pozitia explicita a ARCB si sa fi uitat cu desavarsire acest fapt, ceea ce ar trebui sa faca pe orice persoana de buna credinta sa priveasca cu multa atentie si sa se indoiasca de acum inainte  de veridicitatea celorlalte afirmatii ale sale.
Afirmatiile repetate ale preotului Dobos, potrivit carora cladirea ar fi fost construita “ilegal” sunt total mincinoase. Asa cum am aratat in repetate randuri, MBD a edificat cladirea pe baza unei autorizatii de constructie in vigoare la acel moment, emisa de Primaria sectorului 1 unde se situeaza proprietatea, singura entitate abilitata de legea atunci in vigoare, iar lucrarile s-au desfasurat exclusiv pe durata de valabilitate a acestei autorizatii. Anularea autorizatiei a intervenit ulterior finalizarii constructiei si nu isi poate produce efecte retroactive privind “legalitatea cladirii”. Preotul Dobos cunoaste foarte bine faptele, dar profita de complexitatea situatiei juridice si minte constant sub acest aspect pentru a incerca sa manipuleze opinia publica.

Asa fiind,

Somam public purtatorul de cuvant al ARCB, preotul Francisc Dobos, sa inceteze toate acuzele false aduse in prezent MBD ce afecteaza grav atat imaginea dezvoltatorului, prin actualul sau proprietar, cat si Municipiul Bucuresti, prin reprezentantii sai.

Somam public purtatorul de cuvant al ARCB, preotul Francisc Dobos, sa inceteze demersurile abuzive la adresa proprietatii Millennium Building Development SRL, cata vreme nu exista niciun prejudiciu direct adus lacasului de cult, Catedrala Sf. Iosif, problema legalitatii autorizatiei de construire intrata deja in circuitul civil urmand a fi solutionata pe caile legale reglementate de Legea 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, intre autoritatea admistrativa competenta si titularul autorizatiei, proprietar al cladirii.

Somam public purtatorul de cuvant al ARCB, preotul Francisc Dobos, sa explice bucurestenilor modalitatea in care s-a obtinut sentinta civila nr. 2520 din data de 28.06.2012, emisa de catre Tribunalul Dambovita, hotarare inopozabila MBD, ce se incearca, deopotriva abuziv, a fi pusa in executare impotriva MBD, dar printr-un tert, Primarul Municipiului Bucuresti.

MBD este convinsa ca ARCB a apelat la o “strategie” procesuala nedemna pentru statutul sau in societate, si anume a provocat un proces prin persoane interpuse, intr-un alt oras decat Bucurestiul, omitand sa indice instantei citarea in cauza a proprietarului cladirii a carei demolare era solicitata.  Pe aceasta cale, MBD, care nu a avut cunostinta de purtarea procesului, a fost pus in imposibilitatea absoluta de a se apara.  In mod cel putin “surprinzator” si profound criticabil, instanta a omis si ea citarea proprietarului cladirii.  Asa s-a ajuns la hotararea invocata cu atata patos de catre ARCB !  Din pacate insa, aceasta situatie nu pare a fi de natura sa ii tulbure preotului Dobos constiinta sau “convingerile”.

Reamintim ca pe rolul instantelor din Bucuresti exista mai multe litigii in care ARCB a solicitat in contradictoriu cu Millennium demolarea cladirii, de fiecare data instantele apreciind, in urma prezentarii argumentelor noastre legale, ca respectivul imobil nu se impune a fi demolat.

Millenium Building Development, prin actualul sau proprietar, este straina de conflictul deja istoric si isi reafirma atat dorinta de buna vecinatate, cat si deschiderea identificarii unei solutii amiabile, ulterioare unor eventuale expertize de amploare efectuate cu experti interni si internationali, care sa analizeze siguranta celor doua cladiri vecine. Este evident ca numai un dialog rational si constructiv intre reprezentantii institutiei de cult si actualul proprietar al MBD poate determina gasirea solutiei inchiderii acestui conflict de vecinatate, inclusiv cu respectarea in integralitate a tuturor intelegerilor anterioare.

author avatar
eNational
516 afisari
Zenville

Ultimele știri

Caz înspăimântător în București! Femeie reținută după ce şi-a înjunghiat de două ori soţul, la un interval de mai multe ore

Caz șocant în București! O femeie a fost reţinută, sub acuzaţia de violenţă în familie în modalitatea tentativei de omor, după ce şi-a înjunghiat...

Momente de groază, la înălțime. Pasagerii unui telescaun, surprinși de rafale foarte puternice de vânt – VIDEO

Mai multe persoane au trecut printr-o experiență pe care, cel mai probabil, nu o vor uita niciodată. Sau, cel puțin, nu prea curând.Au fost...
proger