AcasăNewsMilitari rusi dezerteaza pentru a nu fi trimisi in Ucraina

Militari rusi dezerteaza pentru a nu fi trimisi in Ucraina

Kremlinul neaga orice implicare in conflictul din Ucraina dar nu prea convinge

Zeci de soldati rusi risca sa apara in fata justitiei pentru ca au dezertat din unitatile lor de teama sa nu fie trimisi sa lupte in estul separatist al Ucrainei,  de partea rebelilor, informeaza Gazeta.ru

Kremlinul neaga orice implicare in conflictul din Ucraina dar nu prea convinge

Site-ul respectiv afirma, bazandu-se pe marturiile acestora, apropiatilor lor si ale unui avocat, ca acesti militari de cariera au parasit o locatie de antrenament din sudul Rusiei unde li se sugera, a se citi  presiuni asupra lor, pentru a ”se oferi voluntari” pentru a lupta alaturi de rebelii prorusi in Ucraina. Ministerul rus al Apararii a confirmat ca o ancheta pentru ”abateri disciplinare” este in curs cu privire la acesti militari, cinci la numar. In fata acuzatiilor Kievului si Occidentului cu privire la sprijinul acordat separatistilor, Rusia a negat orice implicare, recunoscand totusi prezenta unor ”voluntari” rusi.

Li s-au propus 8.000 de ruble pe zi

Tatiana Cernetkaia, un avocat reprezentand  cinci soldati incriminati, a confirmat pentru AFP informatiile furnizate de Gazeta.ru, indicand ca ”zeci” de alti militari risca sa fie anchetati. ”Au aceeasi poveste cu totii. Au servit impreuna la aceeasi unitate”, cu baza in Maikop (Caucazul rusesc), a subliniat Cernetkaia. ”Nu au fost obligati in mod direct sa se duca in Ucraina, dar mai multe persoane au venit la ei incercand sa-i convinga sa mearga acolo”, a adaugat aceasta, prezicand ca cei care au facut asemenea demersuri nu prezentau ”nici un semn distinctiv” la uniforme. ”Soldatii au spus ca li s-au propus 8.000 de ruble (127 euro) pe zi” daca vor lupta in Ucraina, a afirmat avocatul. ”S-au intors acasa si au trimis scrisori in care si-au prezentat demisiile, care nu au fost acceptate. Aceasta a condus la ancheta”, a relatat Cernetkaia.

Obligat sa fie ”voluntar”

Gazeta.ru raporteaza cazul unui militar de 21 de ani, Ivan Sevkunov, care risca pana la zece ani pentru dezertare. ”Mi-a zis ca ii obligau pe soldati sa mearga in Ucraina ca voluntari”, a povestit mama acestuia, Svetlana. Sit-ul publica si fotografia unei marturii scrise de mana de un alt soldat, Pavel Tincenko, acuzat ca si-a parasit unitatea fara permisie. In aceasta scrisoare, adresata judecatorului tribunalului militar, el a scris: ”Nu vroiam sa rup juramantul pe care l-am facut, nu vroiam sa iau parte la luptele din Ucraina”.

Peste zece tari europene livreaza arme letale Kievului

Peste zece tari europene livreaza arme, inclusiv letale, Kievului, a anuntat ambasadorul Ucrainei in Statele UNite, Valeri Ciali, informeaza Sputnik. ”Primim arme, inclusiv arme letale”, a spus acesta pentru hebdomadarul ucrainean Zerkalo Nedeli, adaugand ca numarul furnizorilor europeni este de zece tari. ”Cooperarea noastra militaro-tehnica cu acestia se face la diferite niveluri si nu inceteaza sa se dezvolte”, a indicat diplomatul. Potrivit acestuia, Ucraina primeste deja de la americani diverse echipamente cum ar fi vehicule blindate, aparate de vizionare nocturna, diverse tipuri de radar, mijloace de legatura si informatii, echipamente medicale.

 

author avatar
Tudor Borcea
249 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger