AcasăNewsMilioane de bulgari afectați: Date noi despre „cel mai amplu ATAC CIBERNETIC...

Milioane de bulgari afectați: Date noi despre „cel mai amplu ATAC CIBERNETIC din Europa de Est”

Date personale a milioane de cetăţeni bulgari au fost furate într-un atac cibernetic asupra Agenţiei de taxe şi impozite naționale. Presa internațională vine cu informații noi despre caz.

Dacă miercuri autorităţile bulgare nu precizau specificul exact al datelor sustrase, folosind doar expresia „informaţii confidenţiale de importanţă critică” în urma cyber-atacului asupra țării din sudul României, la ora actuală se știe că „datele personale și financiare a milioane de plătitori de taxe” au fost furate. The Guardian detaliază că atacul informatic a compromis dosare cu privire la venituri, taxe, asigurări de sănătate și împrumuturi ale milioane de oameni.

De asemenea, tânărul de 20 de ani suspectat inițial a fost arestat între timp de polițiștii bulgari. Procurorii din Sofia anunță că tâlharul cibernetic va mai fi ținut în arest timp de trei zile și că riscă opt ani de închisoare. Mass-media locală a identificat suspectul, numit Kristian Boykov. George Yankov, senior manager la Biroul Bulgar al companiei americane de Cybersecurity „TAD GROUP”, a afirmat că acuzatul a fost un angajat al firmei și a confirmat măsura luată de autorități împotriva lui. În schimb, managerul a respins acuzațiile la adresa acestuia.

Conform centrului de cercetare cibernetică din Bulgaria, datele personale a majoritatăţii adulţilor din ţara cu o populaţia de 7 milioane de locuitori au fost compromise. Printre datele furate se numără numele, adresa şi câteva detalii despre veniturile personale, conform presei locale.

Agenţia de colectare a taxelor riscă acum o amendă de până la 20 de milioane de euro, conform unui oficial din agenţia de protecţie a datelor personale. Atacul a avut loc în luna iunie, dar un e-mail care ar fi provenit de la unul din atacatori a fost trimis presei bulgare abia zilele acestea.

În email nivelul de securitate cibernetică a Bulgariei era numit „o parodie”. De asemenea, se făcea o ofertă pentru accesul la datele furate afirmându-se că reprezintă aproape 5 milioane de persoane şi companii. Ministrul de Finanţe, Vladislav Goranov, şi-a cerut scuze în Parlament pentru cele întâmplate.

author avatar
Filip-Mihael Bodoc
195 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger