AcasăNewsMiliarde de euro falsi tiparite de italieni, raspandite de romani

Miliarde de euro falsi tiparite de italieni, raspandite de romani

Bancnotele de 20 de euro sunt printre cele mai falsificate insemne monetare din Europa

Cele mai multe bancnote euro falsificate din lume se produc in tiparnitele Camorrei, in Italia, iar valoarea se ridica la cateva sute de milioane de euro pe an. La aceasta afacere literlamente banoasa participa si interlopii romani, care se ocupa de distribuirea lor.

Bancnotele de 20 de euro sunt printre cele mai falsificate insemne monetare din Europa

In satul Giugliano, in apropiere de Napoli, nu prea exista banci, dar nici nu este nevoie de asa ceva. Potrivit publicatiei italiene La Reppublica, in localitate functionau anul trecut 20 de tiparnite al mafiei italiene, Camorra, care a tiparit milioane de bancnote false de cate 20, 50 si 100 de euro. Peste 50% dintre bancnotele contrafacute care circula atat in statele zonei euro, cat si in alte tari UE, sunt produse in Giugliano, iar expertii Bancii Centrale Europene au fost extrem de neplacut suprinsi sa constate inalta calitate a falsurilor. Mafiotii folosesc masini de tiparit offset color, iar filigranurile par a fi autentice. O alta filiera de falsificatori este cea din Bulgaria, unde bancnota de 200 de euro s-a reprodus la cea mai inalta calitate.

Interlopii romani, distribuitori ”de nadejde”

Dupa tiparire, banii sunt trimisi prin curieri spanioli, lituanieni, estonieni, bulgari si chiar romani. Interlopii nostri merg periodic in Italia, la Napoli, de unde isi iau ”ordinele de imprastiere” si banii, pentru a-i distribui in Romania, Spania si Bulgaria.

Miliarde de  de euro falsi pe piata

Din 2002 si pana anul trecut au fost retrase din circulatie 5,5 milioane de bancnote false, in valoare potentiala de 400 de milioane de euro. Acum se afla in circulatie peste 14 miliarde de euro autentici, iar numarul falsurilor poate parea si chiar este mic, dupa cum sustine un reprezentant al Europol. Acesta afirma ca numarul bancnotelor false afalte inca in circulatie este de trei-patru ori mai mare decat al celor retrase. In  aceste conditii, putem vorbi chiar de miliarde de euro falsi care circula liber, inclusiv in Romania.

author avatar
Arpad Dobre
672 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Campania electorală pentru Primăria Capitalei, „aruncată în aer”! Cătălin Cîrstoiu, vestea momentului. Ce se întâmplă luni

Cătălin Cîrstoiu ar putea ieşi din cursa pentru Primăria Capitalei. Coaliţia PSD-PNL trebuie să ia urgent o decizie în privinţa candidatului comun.Acuzaţiile de incompatibilitate...

Irakul, atacat la o bază militară unde s-ar afla paramilitari pro-Iran. Ce spun Israel și SUA despre bombardamente (VIDEO)

Au fost explozii în Irak, azi-noapte, în apropiere de Bagdad, la o bază militară. Acolo s-ar fi aflat trupe ale armatei și foști paramilitari...
proger