AcasăNewsMiliardarii lumii, mai bogaţi decât 60% din populaţia mondială

Miliardarii lumii, mai bogaţi decât 60% din populaţia mondială

Este vorba de o concentrare a averilor în rândurile celor 2153 de avuţi ai Planetei –un raport al Oxfam privind inegalităţile globale, publicat chiar înainte de deschiderea Forumului economic mondial de la Davos, în Elveţia, după un an 2019 marcat de mari mişcări de protest din Chile şi până în Orientul Mijlociu.

„Inegalităţile indecente sunt în centrul fracturilor şi conflictelor sociale peste tot în lume. Nu sunt o fatalitate, ci rezultatul politicilor  care reduc participarea celor mai bogaţi la efortul de solidaritate prin impozitare şi fragilizează finanţarea serviciilor publice”, a spus Pauline Leclere, purtătoare de cuvânt a Oxfam Franţa. Potrivit datelor ONG-ului, bazate pe informaţiile revistei Forbes şi băncii Credit Suisse, 2.153 de persoane dispun în prezent de mai mulţi bani decât cei 4,6 miliarde de oameni cei mai săraci din lume. De asemenea, averea a 1% dintre cei mai bogaţi din lume este mai mult decât dublă faţă de bogăţia cumulată de cei 6,9 miliarde de oameni mai puţin bogaţi, respectiv 92% din populaţia globului, o concentrare care „depăşeşte înţelegerea”. De pildă în Franţa, şapte miliardari au mai mulţi bani decât 30% din francezii cei mai săraci, iar 10% dintre cei mai bogaţi francezi concentrează jumătate din bogăţia ţării. În plus, “femeile sunt în prima linie a inegalităţilor din cauza unui sistem economic care le discriminează şi le cantonează în meseriile cele mai precare şi mai slab remunerate”. Din cauza muncii de îngrijire care le revine în cadru privat şi familial, 42% dintre femeile lumii nu pot avea o muncă remunerată, faţă de numai 6% dintre bărbaţi.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
224 afisari

1 COMENTARIU

  1. Pai ar fi bine cu 1% sa scapam de cancer sa facem satelitul antiasteroizi si sa scăpăm Africa de foame. Ce e 1% la ei e ca si cum i-ai cere lui nenea Gigi 7 lei sa iei o tar de branza de oi ca uite ce proaspata e si miroase bine.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger