AcasăNewsMilano, noua capitala a Italiei

Milano, noua capitala a Italiei

Gri si poluat. Asa era descris in trecut Milano, in fata Romei eterne. Intre timp, capitala italiana s-a scufundat in criza iar rivala lombarda a devenit un centru nevralgic al tarii, cu o abundenta de proiecte, atragand turisti si capital strain.

”Milano traieste o transformare extraordinara. Orasul devine unul din cei mai interesanti poli la nivel international”, a estimat Giuliano Noci, profesor de strategie la Scoala Politehnica din Milano. Saptamana modei de patru ori pe an, salon de design, salon international de carte: imaginea de oras industrial incepe sa se estompeze in favoarea unei metropole prospere si vibrante.

Via Monte
Napoleone
şi via della
Spiga,
arterele
luxului din
Milano

In 2015, Expozitia Universala a atras 21,5 milioane de persoane, din care 6,5 milioane erau straini. Anul trecut, numarul turistilor a crescut cu 2,07% in acest oras cosmopolit. ”Poarta de intrare a business-ului in Italia si legata de una din zonele de dezvoltare economica cele mai importante din Europa”, subliniaza Noci, Milano are o rata a somajului de numai 8%, in timp ce rata medie nationala este de 12% (10,7% in Roma). Un sfert din bancile italiene si-au instalat sediile la Milano iar numeroase companii au optat pentru acest oras, in detrimentul Romei. ”Multinationale importante, inclusiv giganti din China, au decis sa deschida aici centre de cercetare, precum Huawei”, arata Noci, citat de Afp. El a subliniat si puternica prezenta, concomitent, a firmelor ”Made in Italy”, incepand cu moda si terminand cu celebra marca Alfa Romeo. Capitala lombarda dispune si de cel mai mare centru de congrese din Europa, fiind si extrem de bine interconectata in special datorita celor trei aeroporturi din proximitate.

Gunoaiele Romei

Roma a ajuns un maidan

In timp ce Roma traverseaza o criza a deseurilor, Milano face parte din primele trei orase  europene in materie de triaj selectiv al deseurilor menajere. Acelasi loc si in privinta transportului in comun, departe de celebrul haos roman. Diferenta dintre cele doua orase s-a adancit pana la punctul in care oameni de cultura, intre care si filosoful (roman) Raffaele Simone a sugerat, luna trecuta, in paginile saptamanalului  L’Espresso, transferul capitalei tarii la Milano. ”Tema e antica. Dar, de ceva vreme, este imposibil de eludat”, a aratat acesta, invocand ”catastrofala gestiune” a Virginiei Raggi (primarul Romei), ”mizeria de pe strazile Romei”, ”ineficacitatea politiei”, transportul public ”catastrofal”, traficul ”haotic” si datoriile imense ale municipalitatii.

author avatar
Tudor Borcea
431 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger