AcasăNewsMike Pompeo strânge state „voluntare” din Orient pentru o „coaliție mondială” împotriva...

Mike Pompeo strânge state „voluntare” din Orient pentru o „coaliție mondială” împotriva Iranului

Secretarul de Stat american, echivalent al ministrului de Externe, Mike Pompeo se află luni în Arabia Saudită,  pentru a discuta cu aliatele din Orientul Mjlociu ale SUA pe tema tensiunilor între Statele Unite şi Iran.

Sursa foto Twitter

Mike Pompeo se întâlneşte în oraşul portuar Jeddah, în vestul Arabiei Saudite, cu regele Salman şi cu prinţul moştenitor, Mohammed bin Salman (zis și MBS) după care se duce în Emiratele Arane Unite (EAU), potrivit unor oficiali americani.

Liderii saudiţi şi EAU susţin fermitatea administraţiei preşedintelui american Donald Trump faţă de Teheran. „Vom discuta despre modul de a ne asugura că suntem cu toţii pe aceeaşi linie şi despre modul de a înfiinţa o coaliţie mondială” împotriva Iranului, le-a spus Pompeo unor jurnalişti înainte să plece de la Washington. El a anunţat că vizitează cele două ţări arabe, „mari aliaţi” ai SUA, în drum către India, unde începe o vizită marţi.

Arabia Saudită deja s-a exprimat împotriva Iranului, principalul rival regional. Ministrul de stat saudit pentru afaceri externe, Adel al-Jubeir, a avertizat Teheranul că vor fi şi mai multe sancţiuni dacă acesta îşi va continua „politicile agresive”, dar că Riadul doreşte să evite războiul, relatează Reuters.„Noi am spus că dorim să evităm un război cu orice preţ, la fel ca americanii. Iranienii sunt cei care recurg la escaladare”, a afirmat Jubeir.

Ministrul arab s-a exprimat la Paris, la finalul întâlnirii cu omologul său francez. În același timp, puterile europene caută să atenueze tensiunile din regiune, după ce Iranul a doborât o dronă militară americană de supraveghere şi a fost acuzat de atacuri asupra a şase tancuri petroliere.

„Nu poţi ataca nave în Golf, nu poţi ataca conducte, nu poţi oferi rachete balistice unor grupări teroriste, precum houthi (din Yemen), pentru a le folosi împotriva Arabiei Saudite”, a mai spus Jubeir.

Teheranul a dezminţit afirmaţiile că ar fi întreprins recent atacuri în regiunea Golfului.

author avatar
Filip-Mihael Bodoc
154 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger