AcasăNewsMike Pompeo: Statele Unite iau în calcul războiul în conflictul cu Iranul

Mike Pompeo: Statele Unite iau în calcul războiul în conflictul cu Iranul

Secretarul de Stat american Mike Pompeo a declarat că Statele Unite „iau în considerare o varietate de opţiuni” privind tensiunile cu Iranul, inclusiv pe cea militară, însă a accentuat faptul că preşedintele Trump nu vrea război.

Sursa foto Twitter

„Preşedintele va lua toate opţiunile în considerare. Însă ce a spus el? Nu vrem ca Iranul să aibă o armă nucleară. Preşedintele Trump a spus foarte clar că nu doreşte un război cu Iranul”, a precizat Pompeo. Întrebat dacă un răspuns militar este inclus în „toate opțiunile”, Pompeo a răspuns: „Bineînțeles!”. Amenințarea Secretarului de Stat vine după ce preşedintele Parlamentului Iranian, Ali Larijani, a sugerat duminică faptul că Statele Unite se află în spatele atacurilor „suspecte” asupra a două petroliere la Marea Oman, din zona Golfului Persic, introducând sancțiuni militare fiindcă nu și-au atins scopul cu sancțiunile economice impuse Iranului, în Parlament (Madjles), informează CNN.

Un transportator japonez de metanol, Kokuka Courageous, şi un petrolier cu benzină grea (naftă) al Frontline, Front Altair, au fost oprite joi la Marea Oman de explozii de origine necunoscută, în timp ce se îndreptau către Extremul Orient. Încă din acea zi, Washingtonul a acuzat Teheranul că este responsabil de atacuri, simultane cu vizita premierului japonez Shinzo Abe la Teheran pentru discuţii menite, în opinia sa, să reducă tensiunile între cei doi inamici tradiționali, Iran și Statele Unite.

De asemenea, prinţul Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a acuzat Iranul că ar fi responsabil de atacuri, cerând comunităţii internaţionale „să ia o poziţie fermă privind un regim care susţine terorismul şi răspândeşte crime şi distrugere”. Ministrul britanic al Apărării, Tobias Ellwood, a declarat la rândul său pentru Sky News că „tensiunile” din Iran generează îngrijoarare în toată lumea. Elwood a precizat că deşi înţelege nemulţumirile Iranului privind acordul nuclear, „acest lucru nu le permite să atace nave”. Într-un comunicat de vineri, Ministerul de Externe britanic a informat că „aproape sigur” Gardienii Revoluţiei ai Iranului sunt responsabili de atacurile asupra navelor, în timp ce Teheranul dezminte orice implicare în aceste atacuri.

Una dintre navele avariate de exploziile din Marea Oman Sursa foto Twitter

 

author avatar
Filip-Mihael Bodoc
160 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger