AcasăNewsMii de romani se plang ca au de platit mai mult prin...

Mii de romani se plang ca au de platit mai mult prin noul bir: cum poti contesta taxa de timbru!

Cei care au achitat deja taxa de timbru o pot recupera in instanta

Taxa de timbru a inlocuit vechea taxa de poluare, insa numerosi posesori de autovehicule Euro 3 si 4 se plang ca au de platit mai mult prin noul bir. Avocatii ii sfatuiesc pe cei nemultumiti sa conteste noua taxa in instanta.

O serie de juristi si avocati sustin ca taxa de timbru incalca principiul liberei circulatii a marfurilor, prevazut de art. 34 – 36 din Tratatul Uniunii Europene.  In plus in anumite cazuri, noua taxa incalca inclusiv Constitutia Romaniei.

Cei care au achitat deja taxa de timbru o pot recupera in instanta

Argumente

Potrivit AvocatNet, art. 4 lit. d) din OUG nr. 9/2013 prevede obligatia achitarii timbrului de mediu in cazul transcrierii dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat. Taxa este obligatorie chiar si in cazul autovehiculelor pentru care s-a dispus de catre instante restituirea sau inmatricularea fara plata taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, a taxei pe poluare pentru autovehicule sau taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule. Potrivit avocatei Carmen Diaconu, aceasta prevedere incalca prevederile art.15 alin. 2 din Constitutie si de art. 6 din Codul civil, referitoare la principiul neretroactivitatii legii, esential pentru protectia drepturilor omului.

Procedura

Conform precizarilor avocatei Carmen Diaconu, toate persoanele care au achitat timbrul de mediu se pot indrepta impotriva statului roman prin promovarea unei actiuni in instanta, pentru recuperarea  sumei platite. Documentele necesare sunt:

–         cartea de identitate a masinii in copie, cu prezentarea originalului in instanta pentru conformitate,

–         contract de vanzare-cumparare a autovehiculului,

–         decizia de impunere a platii timbrului de mediu,

–         dovada platii timbrului de mediu.

In cazul in care cei care au achitat timbrul de mediu nu mai detin o copie de pe chitanta fiscala trebuie sa se adreseze organului fiscal la care au platit taxa, care le va elibera o copie de pe documentul de plata.

Costuri si termene

Cei care vor sa conteste in instanta timbrul de poluare trebuie sa achite o taxa de timbru de patru lei si un timbru judiciar de 0,15 lei. La aceasta suma se mai adauga si onorariul avocatului, pentru cei care aleg sa fie asistati de un profesionist pe tot parcursul procedurii. Conform avocatei Carmen Diaconu, un proces pentru recuperarea taxei auto dureaza minimum opt luni, dar poate ajunge si la doi ani, cu toate caile de atac, cu redactarea hotararii, cu executarea silita si recuperarea efectiva a sumelor de bani.

author avatar
Arpad Dobre
316 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger