AcasăNewsMii de medicamente ieftine dispar de pe piață. Avertismentul vine chiar de...

Mii de medicamente ieftine dispar de pe piață. Avertismentul vine chiar de la producători

medicamenteMii de medicamente ieftine dispar de pe piață. Avertismentul vine chiar de la producători

România ar putea rămâne fără medicamente generice. Este vorba despre acele medicamente foarte ieftine folosite în tratamentul bolilor cronice.

Totul din cauza costurilor de producție care s-au dublat în ultimii ani și a facturilor prea mari la energie și gaze. În lipsa acestor pastile, pacienții sunt nevoiți să caute înlocuitoare care, de cele mai multe ori, sunt de 3, chiar 4 ori mai scumpe.

Costurile de producție sunt prea mari

Potrivit producătorilor de medicamente, de pe piața de la noi au dispărut în ultimii ani 3.000 de tipuri de generice, multe dintre ele vitale pentru bolnavii cronici cu diferite patologii: cardiologie, diabet sau alte afecțiuni. Situația s-a agravat în ultimul an, iar costurile de producție s-au triplat.

„Poate cel mai cunoscut este un medicament pentru epilepsie. Costa 5 lei, nu se mai poate produce pentru ca producătorii nu își mai permit. Pacienții ajung să cumpere medicamente mai scumpe, să plătească mai mult. de asemnea și statul plătește mai mult pentru că dă mai mult pe un anumit medicament compensat”, spune Simona Cocoș, președintele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România.

Producătorii cer ajustarea prețului medicamentelor cu rata inflației

Iar pacienții care nu își permit să plătească ajung să renunțe la tratament.

„Vă dau exemplul unui pacient care are o pensie de 1700-1800 de lei. Deci, ce e pe lista B nu pot să îi dau cu compensare suplimentară. Aș putea să îi dau un anticoagulant modern, dar pentru ăla ar plăti 172 de lei pentru un medicament, el având 7 medicamente pe rețeta compensată”, spune Daciana Toma, medic de familie., potrivit Adevarul.

„Avem două soluții. Ca pacient, să nu ne permitem să cumpărăm alte medicamente și atunci să renunțăm la tratament sau autoritățile să aducă acele medicamente care pleacă prin autorizații de nevoi speciale. Adică, să le cumpere de pe piața liberă de 3 sau 4 ori mai scump”, spune Radu Gănescu, președintele asociației COPAC.

Producătorii cer ajustarea prețului medicamentelor cu rata inflației și reducerea taxei clawback.

author avatar
Andreea Vlad
517 afisari

4 COMENTARII

  1. Într-adevăr, în ultimii ani, mai multe medicamente ieftine au dispărut de pe piață, iar acest lucru a creat o preocupare pentru mulți pacienți și medici. Există mai multe motive pentru această situație.
    Un motiv este că, în unele cazuri, costurile de producție și de reglementare a medicamentelor ieftine sunt mai mari decât prețurile la care acestea sunt vândute, ceea ce face ca aceste medicamente să devină neeconomice pentru companiile farmaceutice.
    De asemenea, există și o tendință în industria farmaceutică de a se concentra pe medicamentele noi și scumpe, în loc să se concentreze pe dezvoltarea și producția de medicamente generice ieftine.
    În plus, unele guverne au aplicat politici care au încurajat companiile farmaceutice să producă medicamente generice ieftine, dar aceste politici nu au fost întotdeauna susținute pe termen lung.
    Această situație poate avea un impact negativ asupra accesului la tratamente pentru pacienți, în special cei cu venituri mai mici sau în țări cu sisteme de sănătate mai slabe.

  2. Exterminarea poporului plimbator de carucioare si mancator de mici continua.Nimeni nu misca in front.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger