AcasăNewsMii de fermieri lasati lefteri pentru ca autoritatilor nu le iese numaratoarea...

Mii de fermieri lasati lefteri pentru ca autoritatilor nu le iese numaratoarea

Toate demersurile facute de liderul agricultorilor, Viorel Matei (foto jos), dupa inundatii, au fost in zadar

Din cauza indundatiilor de anul trecut, care au afectat mai multe judete din sudul tarii, cateva mii de agricultori au inregistrat mari pierderi financiare, existand zone in care nu s-a recoltat nici macar un kilogram de porumb.

Toate demersurile facute de liderul agricultorilor, Viorel Matei (foto jos), dupa inundatii, au fost in zadar

Iar situatia cu care se confrunta este cu atat mai dramatica, cu cat ei nu au primit nici cea mai mica despagubire din partea statului roman.

Viorel Matei

Mai mult, desi asigurati, nu pot primi nici asa bani, din cauza teribilei birocratii din cadrul Ministerului Agriculturii.

Inventar de un an

In anul 2010, Ministerul Agriculturii a achitat 161,5 milioane lei pentru pagube. Numai ca, pentru 2011, platile au fost de peste zece ori mai mici, de doar 14 milioane lei. Iar motivul este unul de-a dreptul comic, daca la mijloc nu ar fi drama a mii de familii lasate fara banii care li se cuvin pentru ca nu le-au iesit la fel calculele pompierilor si functionarilor ministeriali. Este suficient sa dam exemplul judetului Ialomita, unde Ministerul Agriculturii a inregistrat peste 1.800 de hectare afectate, in timp ce IGSU a uitat sa treaca in acte vreun metru patrat de pamant inundat, deai pompierii au intervenit acolo! Iar in alte judete situatia este exact pe dos, datele pompierilor fiind cu mult mai mari decat cele de la minister. De altfel, Viorel Matei, presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli confirma aceasta bulibaseala : ”Cifrele Ministerului Agriculturii sunt evazive, pentru ca s-a inceput o inventariere a calamitatilor de un an de zile, dar nu s-a terminat nici acum !” In plus, situatia agricultorilor este ingreunata si de lipsa unei legislatii unitare, ceea ce face ca, dupa cum sustine liderul agricultorilor, “mii de tarani sa nu primeasca niciun leu, cu toate ca sunt asigurati si nu au facut nici un kilogram de grau”.

author avatar
Catalin Tache
404 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger