AcasăNewsMii de doze de vaccin anti-COVID ajung la gunoi. Explicațiile medicului Valeriu...

Mii de doze de vaccin anti-COVID ajung la gunoi. Explicațiile medicului Valeriu Gheorghiță

vaccinMii de doze de vaccin anti-COVID ajung la gunoi. Explicațiile medicului Valeriu Gheorghiță

Interesul românilor pentru vaccinare scade, drept urmare autoritățile se pregătesc să oprească livrarea serurilor. România a cerut deja stoparea livrărilor de AstraZeneca, iar situaţia s-ar putea repeta şi pentru celelalte tipuri de ser.

Din ce în ce mai puțini români se vaccinează de la o zi la alta, iar dozele de vaccin riscă să expire în depozite. Aproape 60.000 de doze de AstraZeneca vor expira la sfârşitul acestei luni. Mai bine de jumătate vor ajunge la gunoi, potrivit România TV.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a afirmat că circa 35.000 de doze de vaccin vor ieși din perioada de valabilitate la 30 iunie.

„Aceste doze sunt distribuite în ţară la centrele regionale de depozitare, DSP şi centre de vaccinare. Din păcate, a scăzut foarte mult şi rapid dorinţa de vaccinare pentru acest vaccin (AstraZeneca, n.r.)”, a precizat medicul Valeriu Gheorghiţă.

Mai există şi alte aproximativ 50.000 de doze de ser de la AstraZeneca, acestea expiră pe 30 iulie, însă vor intra pe mecanismul de donare şi revânzare, pentru acestea fiind încă timp de organizare. Deocamdată, nu există probleme cum că ar expira şi doze de vaccin de la Pfizer sau Moderna.

Mai puțin de jumătate din populație imunizată până la finalul anului

O notă de informare semnată de Valeriu Gheorghiţă că doar 45% din populaţie va fi imunizată până la finalul anului. Dar şi această estimare e mai mult decât optimistă. Potrivit datelor oficiale, 13.425 de persoane s-au vaccinat cu prima doză în ultimele 24 de ore.

Numărul total al persoanelor vaccinate cu ambele doze a ajuns la 4.271.102, în timp ce 322.956 de persoane s-au vaccinat cu prima doză.

În acest ritm, până la finalul anului se vor mai imuniza sub 2 milioane de oameni. Plus cele 4,2 milioane deja vaccinate, ajungem la un total de 6,2 milioane. Adică mai puţin de o treime din populaţie.

author avatar
Andreea Vlad
412 afisari

3 COMENTARII

  1. Mai bine ni s-ar spune clar in ce situatii nu se poate omul vaccina ( in functie de comorbiditatile ce stie sau nu ca le are) si sa aiba avizul scris al medicului de familie care cunoaste pacientul bine . iar acesta sa raspunda in cazul in care pacientul injectat ar avea ulterior probleme de sanatate in urma vaccinarii. Nu sa tot strige in gura mare unii oficiali ca sa ne vaccinam cat mai multi. Da!
    Sa nu mai zic ca se fac vaccinari si in punctul de frontiera Nadlac celor ce intra in Romania.
    INTREBARE daca cel vaccinat pleaca mai departe la drum fiind la volan si pe drum spre Brasov Bucuresti etc ii vine rau si comite un accident grav sau mortal cine raspunde? vaccinatul bineinteles !

  2. am o curiozitate
    cum a ajuns acest medic tanar la gradul de colonel plin cand sunt destui ofiteri cu pregatire f buna care nu apuca sa ajunga la gradul de colonel plin decat aproape de pensie? Stie cineva?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger