AcasăNewsMihail Gorbaciov contesta alegerile parlamentare desfasurate in Rusia

Mihail Gorbaciov contesta alegerile parlamentare desfasurate in Rusia

Fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov cere anularea alegerilor parlamentare desfasurate duminica in Rusia, castigate de partidul condus pe premierul Vladimir Putin, si organizarea unui nou scrutin.

Mihail Gorbaciov si Vladimir Putin

„Consider ca autoritatile nu pot lua decat o singura decizie: anularea rezultatelor alegerilor si organizarea unui nou scrutin”, a declarat miercuri Gorbaciov. „In fiecare zi creste numarul celor care nu cred in onestitatea rezultatelor anuntate. Si, dupa mine, ignorarea opiniei publice discrediteaza autoritatile si destabilizeaza situatia”, a adaugat fostul presedinte.

„Conducerea statului trebuie sa admita ca sunt multe falsuri si manipulari si ca rezultatul alegerilor nu arata vointa alegatorilor”, a mai subliniat acesta.

Alegerile parlamentare de duminica au avut drept castigator partidul Rusia Unita, condus de premierul Vladimir Putin. Rezultatele au indicat insa o scadere a popularitatii acestui partid care nu va mai avea majoritate parlamentara, inregistrand o pierdere de peste 15 puncte procentuale fata de alegerile din 2007.

Scrutinul a fost marcat de mai multe nereguli semnalate atat de opozitie cat si de observatorii straini. Sute de manifestanti au fost arestati luni si marti, in urma unor proteste fata de corectitudinea alegerilor. Autoritatile ruse considera ca alegerile au avut caracter legal si liber, respingand toate acuzele de fraudare.

Mihail Gorbaciov s-a aratat din ce in ce mai critic fata de regimul Vladimir Putin, subliniind mai ales stagnarea in care se afla Rusia. Douazeci de ani dupa destramarea URSS, ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciv (80 de ani), este considerat raspunzator pentru „disparitia imperiului” de catre opinia publica.

author avatar
Ciprian Purice
305 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger