AcasăNewsMihai Tanasescu avertizeaza: TVA de 9% nu va stopa evaziunea si va...

Mihai Tanasescu avertizeaza: TVA de 9% nu va stopa evaziunea si va saraci bugetul statului

Mihai Tanasescu este de astazi vicepresedinte al Bancii Europene de Investitii

Fostul ministru al finantelor, Mihai Tanasescu, atrage atentia ca TVA de 9% la alimente nu va scadea semnificativ preturile si nici evaziunea fiscala. Mai rau, din aceasta masura are de pierdut si statul, prin reducerea drastica a veniturilor la bugetul statului.

Mihai Tanasescu este de astazi vicepresedinte al Bancii Europene de Investitii

Reducerea TVA la alimentele de baza de la 24% la 9% a fost anuntata recent de premierul Ponta, fiind considerata o lovitura data evaziunii fiscale. In plus, guvernantii sustin ca preturile alimentelor ar urma sa scada cu pana la 15%. Calculul lor a fost dat peste cap de fostul ministru de finante Mihai Tanasescu, singurul demnitar care, la incheierea mandatului, a lasat in vistieria statului peste 11.000 de miliarde de lei vechi, cei care i-au urmat  predand, de regula, bilanturi negative. Tanasescu sustine ca masura guvernului Ponta, departe de a fi de folos cetatenilor, va produce mai degraba pagube.

Riscuri previzibile

Tanasescu sustine ca, teoretic, aplicarea TVA de 9% ar trebui sa duca la  scaderea pretului alimentelor si a evaziunii fiscale. „O tentativa de acest gen nu poate sa conduca decat, poate, la o diminuare de evaziune fiscala, si nu atat de mult la o diminuare a pretului la anumite produse alimentare”, a declarat Tanasescu, citat de RFI. El a avertizat ca riscul cel mai mare este o scadere dramatica a veniturilor la buget din comertul cu produse alimentare. „Ar fi neplacut sa aplici o asemenea metoda, sa vezi ca preturile nu scad, ca evaziunea continua si, de fapt, ai pierderi foarte mari de venituri la buget. Este un scenariu care s-a intamplat in foarte multe tari”, a atentionat Tanasescu.

author avatar
Arpad Dobre
193 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger