AcasăNewsMigranţii, ultima carte pe care o joacă Recep Erdogan

Migranţii, ultima carte pe care o joacă Recep Erdogan

Erdogan se foloseşte de tragedia milioanelor de refugiaţi sirieni ajunşi în Turcia şi şantajează UE şi NATO să-i sprijine operaţiunile militare pe care le desfăşoară în Siria, ţară unde se loveşte de atacurile mortale ale armatei Damascului, sprijinită de avioanele Rusiei. Strategia deschiderii „robinetului” cu migranţi spre Europa este una păguboasă, Erdogan, cu un picior în afara alianţei nord-atlantice, se „răceşte” cu Occidentul şi îşi ruinează mult lăudatul parteneriat strategic cu Moscova.

După uciderea a 34 de militari turci în Idlib ( nord-vestul Siriei), Erdogan a anunţat că îi va lăsa pe migranţi să treacă în Europa. Cel puţin 13.000 de persoane sunt comasate la graniţa dintre Turcia şi Grecia (212 km). Ministrul  de Interne, Suleyman Soylu,  a susţinut că 76.358 de migranţi au trecut graniţa prin provincia Edirne, însă atât Grecia cât şi Bulgaria nu au raportat un număr atât de mare de sosiri. Grupurile , printre care se află „familii cu copii mici” (conform Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie  -OIM), sunt formate „din câteva zeci şi până la peste 3.000 de persoane”. „Numărul migranţilor care vin din Edirne pentru a traversa frontiera a crescut pe măsură ce maşinile, taxiurile şi autocarele au ajuns la Istanbul”, a explicat şeful misiunii turce la OIM, Lado Gvilava. Poliţia elenă a închis graniţa cu Turcia şi a împiedicat în 24 de ore aproape 10.000 de migranţi să treacă frontiera în regiunea Evros. Grecia şi-a suplimentat de asemenea dispozitivele de la graniţă – 50 de nave şi zece elicoptere – după ce s-au înregistrat ciocniri între poliţiştii  care aruncau cu gaze lacrimogene şi migranţi care aruncau cu pietre.

Conform celor mai recente date ale ONU, Turcia a primit circa 3,6 milioane de refugiaţi din Siria, la care se adaugă migranţi din Afganistan şi Irak. Premierul bulgar Boiko Borisov se întâlneşte astăzi cu preşedintele  Recep Erdogan pentru a discuta despre situaţia din Siria şi problema migraţiei. Guvernul de la Sofia a anunţat că niciun migrant nu a trecut frontiera ilegal dinspre Turcia, în timp ce ministrul Apărării  Krasimir Karakachanov a precizat că până la 1.100 de militari pot fi trimişi în zonă “dacă va fi necesar”. În timp ce Uniunea Europeană observă cu ”îngrijorare” afluxul necontrolat de migranţi din Turcia, Ankara a anunţat că a lansat o  nouă ofensivă militară împotriva regimului lui Bashar al-Assad în regiunea Idlib şi se aşteaptă ca  Moscova să facă presiune asupra Damascului pentru ca acesta „să îşi oprească atacurile”. Bombardamentul care i-a răpus pe soldaţii turci în 27 februarie a fost realizat cu avioane ruseşti Suhoi-SU 35 („un atac josnic”, denunţat de ministrul Apărării, Hulusi Akar) şi l-a determinat pe Erdogan să apeleze la sprijinul NATO, deşi relaţiile sunt fisurate după ce Turcia a cumpărat arsenale ruseşti în locul celor americane. Puţin probabil un ajutor din Rusia, Kremlinul trimite în Siria nave de război, după ce forţele  sale aeriene sunt suverane în acest teatrul de război, iar Vladimir Putin nu mai are nevoie de Recep Erdogan pentru a-şi încununa supremaţia în zonă. Liderul de la Ankara nu a fost niciodată atât de izolat, prieteni noi nu are, iar ultima manevră –  ameninţarea Europei cu un uriaş val de migranţi –  este răspunsul fricii în faţa unei Rusii agresive, gata la o adică să-i arunce trupele din nordul Siriei. Şi atunci ce-o să facă „sultanul”, o să înceapă un război turco-rus ? Orbit de orgoliu, riscă să-şi piardă fesul…

author avatar
Radu Jacotă Redactor
339 afisari

3 COMENTARII

  1. Erdo se afla intre ciocan ei nicovala. Migranti traiesc in conditii mizere de tip camping de ani intregi, iar daca se extinde corona in cele 3 milioane de migranti, probabil orientul o sa intreaca gripa spaniola in pandemie. Gripa spaniola a afectat 100 milioane de pamanteni facand in jur de 1.000.000 de victime printre care si soldati romani dar si generalul Eremia Grigorescu. Deci a afectat cu 30 de milioane mai multi oameni decat toate efectivele militare angajate in conflictul militar si a asasinat o patrime din victimile totale facute de razboi.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger