AcasăNewsMierea, pe lista alimentelor care vor suferi majorări de preț! Producția, puternic...

Mierea, pe lista alimentelor care vor suferi majorări de preț! Producția, puternic afectată de secetă

miereMierea, pe lista alimentelor care vor suferi majorări de preț! Producția, puternic afectată de secetă

Seceta din acest an a afectat serios producția de miere. Plantele sunt atât de uscate, încât albinele nu mai au de unde culege nectarul, iar apicultorii le hrănesc artificial pentru ca binefăcătoarele insecte să poată supraviețui.

chinezeasca din acest an este va fi redusă la 12.000 – 13.000 de tone din cauza secetei, mult sub media unui an bun, cum a fost 2015, când România a fost pe primul loc în Europa cu peste 32.000 de tone de miere, susţine preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.

Producția de miere a scăzut cu 13.000 de tone din cauza secetei

Din acest motiv, este posibil să vedem majorări ale prețului mierii.

Anul acesta cheltuielile apicultorilor vor creşte cu 40-50%, cu 100 -150 de lei în plus faţă de anul trecut, şi acest lucru se va vedea în preţul mierii. „Legat de preţul mierii, la achiziţii, faţă de anul trecut, culmea a scăzut şi nu există piaţă anul acesta pentru miere. Adică anul acesta se exportă foarte, foarte puţin, iar piaţa internă este blocată pentru că a mai rămas ceva miere şi din anii trecuţi plus că intră miere din Ucraina, necontrolată”, a adăugat Ioan Fetea.

În aceste condiţii, ACA a solicitat Ministerului Agriculturii un ajutor de minimis, de 20 de euro pe familie de albine, ajutor care ar putea veni la rectificare dacă vor exista fonduri suficiente.

Astfel, pentru a-și putea acoperi cheltuielile apicultorii vor vinde un borcan de miere de salcâm cu prețuri cuprinse între 40 și 45 de lei.

author avatar
Andreea Vlad
175 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger