AcasăNewsMiercuri încep probele scrise de la BAC-ul de toamnă. Câți candidați s-au...

Miercuri încep probele scrise de la BAC-ul de toamnă. Câți candidați s-au înscris și cu ce obiecte NU au voie elevii în sălile de examen

sursa foto: europafm.ro

Au mai rămas doar câteva ore, practic, până când absolvenții de liceu înscriși la a doua sesiune a bacalaureatului din acest an vor merge în sălile de examen pentru a susține prima probă scrisă din cadrul BAC-ului de toamnă din 2023.

E vorba de proba scrisă la Limba și literatura română, programată să aibă loc miercuri, 16 august.

Peste 33.900 de candidaţi înscriși

„Peste 33.900 de candidaţi s-au înscris în vederea susținerii examenului național de bacalaureat 2023 în a doua sesiune organizată în acest an.

Conform datelor furnizate de inspectoratele şcolare judeţene, din totalul celor înscrişi, peste 22.600 de candidați provin din promoţia anului 2023, iar aproximativ 11.300 de candidați sunt din promoţiile anterioare”, a anunțat, marți, 15 august, Ministerul Educației.

Cum arată calendarul probelor scrise la BAC-ul de toamnă

Potrivit Ministerului, probele scrise se vor desfășura în 137 de centre de examen, după următorul calendar:

16 august: Limba și literatura română – proba E.a)

17 august: Proba obligatorie a profilului -proba E.c)

18 august: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d)

21 august: Limba și literatura maternă – proba E.b).

„Probele de evaluare a competențelor (lingvistice și digitale) au fost echivalate/recunoscute în perioada 7 – 11 august”, conform sursei citate.

Când vor fi afișate primele rezultate

Primele rezultate la sesiunea de toamnă a Bacalaureatului 2023 vor fi afișate pe 25 august. Urmează un interval destinat depunerii și soluționării contestațiilor, urmând ca rezultatele finale să fie comunicate în data de 29 august.

„Afișarea primelor rezultate, în format anonimizat, conform prevederile specifice în vigoare (Regulamentul general privind protecția datelor – GDPR), va avea loc în data de 25 august (până la ora 12:00). Contestațiile pot fi depuse în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, atât în format standard/letric, cât și electronic. În acest sens, candidații completează, semnează și depun/transmit electronic inclusiv o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației este finală și poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.

Rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor (26 – 28 august), vor fi comunicate în data de 29 august”, conform precizărilor din comunicatul Ministerului Educației.

Ce trebuie să știe elevii. Cu ce obiecte NU au voie în sălile de examen

Candidații înscriși la a doua sesiune a bacalaureatului din acest an trebuie să aibă în vedere faptul că probele scrise încep la ora 9:00, iar accesul elevilor în săli va fi permis până la ora 8:30.

Elevii au la dispoziție trei ore pentru a rezolva subiectele, după ce acestea vor fi distribuite în sălile de examen. „Lucrările scrise pot fi elaborate într-un interval de lucru de trei ore, calculat din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen. Pentru rezolvarea subiectelor, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru scheme și desene vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică și Geografie, candidații pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen.

Beneficiază de prelungirea timpului de lucru alocat (cu maximum două ore), candidații pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Județeană, în baza procedurii emise de Ministerul Educației cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare”, a mai precizat Ministerul Educației.

E de menționat și faptul că instituția a anunțat că toate sălile de examen au în dotare camere funcționale de supraveghere video și audio.

Ministerul Educației a listat, totodată, și obiectele cu care nu au voie să intre în sălile de examen elevii care vor susține bacalaureatul. Printre ele se numără ghiozdane, manuale, dar și telefoane.

„Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc. De asemenea, elevii vor fi informați că este interzis accesul în săli cu orice tip de lucrări: manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., precum și cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.).

În același timp, candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.

Cei surprinși în aceste situații vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept urmare, acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni” – se precizează în comunicatul transmis de către reprezentanții ministerului în fruntea căruia se află Ligia Deca.

E bine ca elevii care dau bacalaureatul să aibă în vedere faptul că nota minimă de promovare – pentru fiecare probă – este 5 (cinci), iar media finală necesară pentru a promova examenul este cel puțin 6 (șase).

„Precizăm că, începând cu această sesiune a examenului național de bacalaureat, Ministerul Educației generalizează evaluarea digitalizată a lucrărilor candidaților. Acest proces nu implică schimbări în ceea ce privește criteriile de evaluare/baremele și tipurile de subiecte pentru probele scrise ale examenului de bacalaureat”, s-a mai precizat de la nivelul instituției conduse de către Ligia Deca.