AcasăNewsMickey Mouse și luptătărul ISIS Abdulah Ahmar, sponsori ai USR

Mickey Mouse și luptătărul ISIS Abdulah Ahmar, sponsori ai USR

Formatiunea condusa de Dan Barna incalca flagrant Legea finantarii partidelor politice

După ce anul trecut Parchetul General a anunțat public că efectuează cercetări privind finanțarea Uniunii Salvați România, formațiunea condusă de Dan Barna riscă să reintre în atenția procurorilor pentru modul în care își obține sponsorizările. De această dată este vorba de viramentele bancare de care beneficiază USR prin intermediul Asociației G2. Un experiment simplu arată că oricine, de la Mickey Mouse la un terorist ISIS, poate susține financiar USR.

Formatiunea condusa de Dan Barna incalca flagrant Legea finantarii partidelor politice

Deși are posibilitatea legală de a primi în mod transparent sponsorizări de la orice persoana fizică sau juridică ce dorește să le subvenționeze activitatea politică, reprezentanții USR preferă să își încaseze donațiile prin intermediul unui ONG declarat, teoretic, apolitic și fără scop patrimonial: Asociația G2. Problema este că donatorii ce aleg să sprijine USR efectuand donații intermediate de Asociația G2 (ce la rândul ei utilizează platforma de încasări și plăți on-line Netopia) nu pot fi identificați conform legii. Un experiment făcut în acest sens arată cât se poate de clar că donațiile făcute pentru USR prin intermediul Asociației G2 încalcă flagrant prevederile Legii 334/2006 privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale. Transferul banilor către USR prin Asociația G2, realizat prin platforma Netopia, nu poate verifica/stabili nici măcar un lucru elementar cum ar fi identitatea reală a donatorului. De asemenea, nu există nici măcar un filtru care să verifice sau să coreleze datele de identitate ale persoanei ce se declară donator și titularul contului/cardului din care s-au transferat banii destinați USR. Drept dovadă o constituie faptul că USR/Asociația G2 a reușit să încaseze bani de la un donator declarat ca fiind … Mickey Mouse. Cu un CNP luat la întâmplare și cu actul de identitate realizat de fani, Mickey Mouse a reușit fără probleme să doneze pentru USR folosind ca intermediar Asociația G2.

Fostul presedinte USR Nicusor dan a promovat intens Asociația G2

Deși Legea 334/2006 stabilește clar prin articolul 11 faptul că „acceptarea donaţiilor din partea altor state ori a organizaţiilor din străinătate, precum şi din partea persoanelor fizice sau juridice străine este interzisă”, Asociația G2 nu are nici o problemă în a accepta de la oricine, chiar și de la americanul Mickey Mouse, donații pentru USR. La fel stau lucrurile și  în ce privește donațiile făcute pentru USR din partea persoanelor juridice. Deși există prin lege obligativitatea firmelor ce doresc să susțină financiar partidele politice să declare pe proprie răspundere că nu au datorii mai vechi de 60 de zile la bugetele naționale sau cele locale, plățile făcute către USR prin intermediarul – Asociația G2 ocolesc cât se poate de clar aceste norme. La fel se întâmplă și în cazul obligativității de a fi specificată sursa de proveniență a banilor. De asemenea, Asociația G2 a acceptat pentru USR și o donație din partea unui oarecare Abdulah Ahmar, persoană fictivă. În cadrul procesului de donație, pentru a autentifica tranzacția, Asociația G2 a acceptat actul de identitate aflat pe internet al unui combatant ISIS căutat pentru crimele comise. Din nou, nici o problemă, deși sunt încălcate flagrant dispozițiile articolelor 11,12 și 15 ale Legii 334/2006.

5% comision din donații pentru Asociația G2

Înființată în februarie 2016 cu scopul declarat de „îmbunătăţire a funcţionării democraţiei în interesul tuturor membrilor societăţii, în România şi în străinătate”, Asociația G2 este cea care încasează inițial banii donatorilor. Oricare ar fi ei, Mickey Mouse sau Abdulah Ahmar. În schimbul facilitării serviciului de strângere de donații pentru USR, Asociația G2 își oprește un comision de 5% din valoarea fiecărei plați. Un câștig bunicel în numele „îmbunătăţirii funcţionării democraţiei”. Deși USR are posibilitatea de a-și încasa singură donațiile, motivele pentru care strangerea de fonduri continuă să se deruleze prin Asociația G2 nu se cunosc. Promovată de fostul președinte Nicușor Dan, respectivul ONG continuă să fie un soi de „bidon” pentru donații electorale imposibil de controlat.

 

author avatar
Andrei Coman
637 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger