AcasăNewsMezina Uniunii Europene vrea totul dintr-o dată. Și e binevenită

Mezina Uniunii Europene vrea totul dintr-o dată. Și e binevenită

Uniunea Europeană a primit scrisoarea de intenţie adresată de Croația pentru a intra în ERM II (Mecanismul Ratelor de Schimb), anticamera pentru aderarea la moneda unică, a anunţat luni seară şeful Eurogrup, Mario Centeno, conform Reuters.

Mario Centeno, liderul Eurogrup și ministrul Finanțelor Italiei (Sursa foto: Twitter)

Angajamentele oferite de Croaţia în scrisoare au fost salutate de miniştrii de Finanţe din Zona Euro, a declarat Mario Centeno la o conferinţă de presă. La rândul lui, Pierre Moscovici, care deține funcția europeană de Comisar pentru Afaceri Economice şi Financiare, Impozitare şi Vamă, a apreciat că decizia autorităţilor de la Zagreb reprezintă „un vot de încredere în moneda euro”.

Mecanismul ERM II prevede ca evoluţia cursului de schimb al monedei ţării candidate să rămână într-un interval de variaţie de plus/minus 15% faţă de un nivel central agreat timp de doi ani înainte de adoptarea euro.

Cel mai tânăr stat membru al Uniunii Europene, intrat în comunitate chiar în vara anului 2013, nădăjduiește să pătrundă de anul viitor în mecanismul ERM II, pre-etapa trecerii la moneda unică, iar Banca Centrală Europeană (BCE) şi Comisia Europeană vor monitoriza implementarea și respectarea angajamentelor de către statul croat. Dacă BCE şi cele 19 state membre ale zonei euro îşi dau acordul, ar putea adera la euro cel mai devreme în 2023.

În scrisoarea de intenţie, noul stat membru al UE şi-a expus angajamentele pe care urmează să le îndeplinească în următoarele 12 luni. Ele se referă la menţinerea pe calea cea bună a stabilităţii sistemului financiar şi bancar, performanţe fiscale pozitive, cooperare solidă cu BCE şi măsuri structurale pentru îmbunătăţirea climatului de afaceri, a declarat săptămâna trecută ministrul croat de Finanţe, Maric Zdravko.

Sursa foto front: Pană E.M. Ziarul Național.

author avatar
Filip-Mihael Bodoc