AcasăNewsMezeluri cu mucegai, la vânzare într-un magazin. Care au fost sancțiunile/Șef din...

Mezeluri cu mucegai, la vânzare într-un magazin. Care au fost sancțiunile/Șef din ANPC: „Unii operatori economici aleg sa vândă gunoaie în loc de mâncare”

(sursa foto: Facebook/Comisariatul Regional Protecția Consumatorului - Regiunea Sud Muntenia)

Un control al inspectorilor din cadrul Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Giurgiu la un magazin din zona rurală, mai exact din satul Dobreni, comuna Vărăști, a scos la iveală o situație greu de imaginat. S-a lăsat cu amenzi totalizând suma de 30.000 lei.

„În cadrul unei serii de acțiuni de control întreprinse de Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Giurgiu, a fost verificată și unitatea aparținând Cristin Trans SRL din satul Dobreni, comuna Vărăști, din județ, unde au fost constatate abateri de la legislația în domeniu, care pot afecta caracteristicile esențiale ale produselor și implicit sănătatea consumatorilor.

Pentru neregulile constatate, au fost aplicate diferite sancțiuni, după cum urmează:
– 2 amenzi contravenționale, în valoare totală de 30.000 lei
– oprirea definitivă de la comercializare a produselor neconforme
– propunerea închiderii temporare a unității pentru o perioadă de cel mult 6 luni”, au transmis miercuri reprezentanții Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Giurgiu, într-o postare pe Facebook.

Care au fost problemele constatate în timpul verificărilor

Nu a fost o singură problemă descoperită de către inspectorii care au făcut controlul la unitatea comercială din județul Giurgiu. Printre neregulile anunțate după ce s-au făcut verificările în incinta magazinului s-au numărat comercializarea unor alimente cu urme de mucegai, dar și foloisrea unor spații frigorifice ruginite. Mai mult, inspectorii spun că au găsit în magazin muște și că nici mirosul nu era unul plăcut.

(sursa foto: Facebook/Comisariatul Regional Protecția Consumatorului – Regiunea Sud Muntenia)

„Neregulile constatate în timpul controlului au fost:

– Comercializarea unor produse alimentare cu datele durabilităților minimale depășite care prezentau și mucegai alb verzui
– Comercializarea unor produse alimentare vrac, expuse la vânzare fără protecție sanitară
– Utilizarea unor spații frigorifice neigienizate, ruginite, cu garnituri de etanșare deteriorate și scurgeri de lichid
– Folosirea unor rafturi pentru expunerea produselor alimentare neigienizate
– Supraaglomerare de produse în spațiul destinat consumatorilor, depozitate direct pe paviment
– Prezența, în magazine, a muștelor și a unui miros urât, de canalizare”, transmite sursa citată.

Comisar șef: „Din păcate, unii operatori economici aleg sa vândă gunoaie în loc de mâncare”

Un șef din cadrul Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Sud Muntenia a reacționat tranșant în contextul acestui control.

„În această perioadă, când inflația este scăpătată de sub control în toată zona Euro, și într-un context socio economic defavorabil, când toate prețurile au luat-o „razna”, din păcate, unii operatori economici aleg sa vândă gunoaie în loc de mâncare.

Astăzi am emis decizia de închidere a unității pe o perioadă de până la 6 luni”, a transmis, miercuri seară, 16 noiembrie, pe Facebook, Ion Iordăchescu, comisar șef al Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Sud Muntenia.