AcasăNewsMetropolele europene fac front impotriva Airbnb

Metropolele europene fac front impotriva Airbnb

60.000 de locuinte sunt disponibile in Paris via Airbnb

In fata formidabilului succes al Airbnb, care va implini zece ani vara aceasta, Paris, Berlin, Amsterdam sau Barcelona organizeaza o riposta pentru a evita explozia chiriilor si preturilor dar si scaderea ofertei de locuinte.

60000 de locuinte sunt disponibile in Paris via Airbnb

In 11 august 2088, s-a lansat site-ul Airbed&Breakfast pentru ”a face fata saturatiei pietei hoteliere”. Lumea ridica din umeri dar, 10 ani mai tirziu, Airbnb valora 31 miliarde de dolari, potrivit unei estimari din primavara lui 2017. Trecuta cu o viteza fenomenala de la statutul de start-up la cel de gigant al economiei colaborative, la fel ca Uber, Airbnb ofera 5 milioane de gazduiri in 81.000 de orase din 200 de tari. Compania a reusit sa surprinda „o cerere in crestere, turistica si profesionala, pentru o cazare mai libera si mai spatioasa in inima marilor orase”, rezuma workshop-ul parizian al urbanismului (Apur) intr-o nota publicata in iunie. Dar, in special pentru industria hoteliera, succesul unei activitati de inchiriere online care nu face obiectul acelorasi constrangeri juridice si fiscale este o veste proasta.

Parisul apeleaza la justitie

Si din partea municipalitatilor au aparut „multe preocupari”, deoarece locatiile Airbnb sporesc cresterea preturilor si a chiriilor, noteaza Apur, grabind multe orase europene, dar si New York sau Tokyo, in a reglementa din ce in ce mai mult aceasta activitate .

Palma de Mallorca se pregateste sa interzica platformele de inchirieri turistice

Paris, prima piata globala a Airbnb cu circa 60.000 de locuinte de inchiriat, a actionat in judecata Airbnb dar si concurentul sau, Wimdu, iar parlamentul a votat luna trecuta primele amenzi pentru aceste platforme. In Spania, orasele au aratat ingeniozitate pentru casele ce pot fi inchiriate via Airbnb: limitarea la parter, intrare independenta obligatorie, in timp ce Palma de Mallorca se pregateste sa le interzica total, dupa o crestere cu 40% in perioada 2013-2017. In Madrid, unde vara aceasta 9000 de apartamente vor fi inchiriate in scopuri turistice dar 2000 din ele nu au licenta iar municipalitatea de stanga si-a fixat ca obiectiv pana la finele anului sa reduca drastic oferta locativa legala. La Barcelona, unde locuitorii protesteaza impotriva noptilor albe generate de turisti, nici o licenta nu va mai fi atribuita apartalenteleor izolate din centrul istoric. Iar Amsterdam a semnat un acord ”unic in Europa” an 2016, cu Airbnb care interzice inchirierea unui apartament mai mult de 60 de zile pe an.

Rol pozitiv in turism

In 15 iunie, responsabili ai cinci municipalitati (Lisabona, Paris, Barcelona, Madrid si AMsterdam) s-au reunit in premiera pentru a „raporta amploarea fenomenului si pentru a compara politicile publice”. Iar 12 municipalitati europene se vor intalni, la toamna, cu Elzbieta Bienkowska, comisarul european petru piata interna.

9000 de apartamente vor fi inchiriate vara aceasta in Madrid pentru turisti Numai 2000 au licenta

Reprezentantii municipalitatilor europene acuza Airbnb si ca-si face un ”lobby intens” la Bruxelles. Platformele de inchirieri turistice au replicat si au depus plangeri la Comisia Europeana pentru a contesta legislatiile din Franta, Spania,  Belgia si Germania dar Comisia nu prevede deocamdata deschiderea vreunei proceduri de infringement. In ciuda acestor turbulente, Airbnb continua sa faca sectorul turismului sa evolueze pozitiv, admit specialistii in domeniu. „Ei au facut o treaba remarcabila, facilitand rezervarea, pregatirea calatoriei, contactul si schimbul foarte rapid cu gazda”, a declarat pebtru Afp  Fabrice Collet, directorul general al grupului B & B, numarul trei in sectorul hotelier economic francez. In plus, preturile de pe Airbnb ”au permis familiilor care nu puteau calatori pana acum sa o faca, la alte preturi”.

author avatar
Tudor Borcea
248 afisari

2 COMENTARII

  1. Bah Tudor Borcea ,,in august 2088”…Ai venit din viitor sa scrii art. la National..? Ce mai e in viitor a castigat soros lupta in Europa? au islamizat si corcit rasa alba cu toata natiile asiatici si africani??.Zi-ne si noua din viitoru’ de unde vii matale..? Da-mi si mie ponturi pt. CM asta din Rossia,sa fac si eu un ban ca sunt sarac bai…de o surpriza ceva sa pun o mie de ,,iepurasi” pe cota de 36 -2 pauza 1 final ceva..!.Sa ies si eu din criza…! Borcea fi milos bai… te rog io’….

  2. Hai sa te iau altfel..Tudorele fi milos bai da-mi un scor exact ceva de acu de la CM, sa bag si io’ mina-n ,,jeragai” cum se zice p’acilisia..Ce zici ? ,,Amintiri din viitor” stii serialu’ ala tv.bazat pe cartea lui Eric von Daniken..Ca sunt sarac baiii.. si stii vb. aia ca la omu’ sarac nici boii nu trag”.Nu c-as avea vreun bou, dar in schimb cunosc o gramada..!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger