AcasăNewsMeteo: Vremea se raceste in weekend si saptamana viitoare!

Meteo: Vremea se raceste in weekend si saptamana viitoare!

Vremea se va raci accentuat in toata tara, in intervalul 13 – 15 mai, iar valorile termice vor scadea chiar si cu 12 – 15 grade de la o zi la alta in unele zone, potrivit unei informari ANM.

Zilele acestea, in Muntenia, regimul termic va caracteriza o vreme calda cu maxime termice medii intre 24 si 29 de grade si minime de peste 14 grade. Ulterior, in intervalul 13 – 15 mai, vremea se va raci iar temperaturile vor  scadea cu 5 – 6 grade. Sunt posibile averse, descarcari electrice si intensificari ale vantului.

In Oltenia, vremea va fi calda, cu minime nocturne ce vor depasi usor 14 grade si maxime ce se vor situa peste 28 de grade, in medie. In intervalul 13 – 15 mai, va urma o racire semnificativa, cu temperaturi medii sub normele climatologice ale perioadei, apoi vremea se va incalzi treptat, redevenind normala din punct de vedere termic dupa data de 20 mai. Pe 13 si 14 mai vor fi averse local importante cantitativ si descarcari electrice, apoi probabilitatea de precipitatii va scadea semnificativ, cu o usoara tendinta de crestere abia in ultimele zile ale intervalului.

In Dobrogea, temperaturile medii vor fi ridicate la inceputul perioadei de prognoza, apoi vor marca o scadere cu circa 4 – 5 grade in intervalul 13 – 14 mai. Ulterior, regimul termic se va mentine relativ constant, valorile medii ale temperaturii aerului avand, totusi, o usoara tendinta de crestere pana spre 20 mai. Probabilitatea de aparitie a averselor, insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului, va fi mai mare in primele si ultimele zile ale intervalului.

Moldova va fi si ea afectata de racirea accentuata, iar temperaturile medii vor avea valori maxime cu mult peste mediile multianuale, depasind frecvent 26 – 28 de grade la inceputul intervalului.  Pe 13 mai se va produce o racire accentuata si valorile termice vor scadea cu 12 – 15 grade de la o zi la alta. In intervalul 15 – 19 mai, va avea loc un proces de incalzire treptata, iar in ultima parte a intervalului de prognoza temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru aceasta perioada a anului. Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor – mai ales averse insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului – va fi mai mare in jurul datei de 13 mai si, din nou, dupa 21 mai. In restul intervalului de prognoza, ploile vor fi putine si, in general, slabe cantitativ.

In Maramures, vremea va fi deosebit de calda in primele zile, cu temperaturi medii de peste 26 de grade la valorile maxime si de peste 10 grade la cele minime. Pe 13 mai, vremea se va raci accentuat si mediile maximelor vor scadea cu circa 15 grade Celsius. Din 15 mai, vremea se va incalzi treptat si constant, iar mediile termice vor depasi usor normele climatologice dupa 20 mai.  Vor fi averse, insotite de descarcari electrice, in toata regiunea pe 13 si 14 mai, apoi probabilitatea lor de aparitie va fi mai mare dupa 21 mai.

In Transilvania, temperaturile medii vor caracteriza o vreme calda in primele zile ale perioadei. In intervalul 13 – 14 mai insa, vremea se va raci accentuat, iar mediile temperaturilor maxime vor scadea cu aproximativ 10 – 12 grade fata de zilele precedente. Dupa 15 mai, va incepe un proces de incalzire usoara si treptata a vremii, iar dupa 18 – 19 mai pana la sfarsitul intervalului valorile termice vor fi apropiate de mediile multianuale ale perioadei.

Zona Crisana va fi caracterizata printr-o vreme calda in primele doua zile, dar in data de 13 mai mediile maximelor termice vor marca o scadere brusca si accentuata, iar in 14 mai valorile medii ale minimelor vor scadea, de asemenea, accentuat. Din 15 mai, vremea se va incalzi usor de la o zi la alta, devenind normala din punct de vedere termic dupa 20 mai. Vor cadea precipitatii pe arii extinse pe 13 si 14 mai, apoi aversele vor fi pe arii restranse si slabe cantitativ, cu o noua tendinta de extindere dupa 20 mai.

In Banat, vremea se va incalzi la inceputul intervalului, dar in data de 13 mai se va produce o racire brusca si accentuata. Revenirea la valori termice normale din punct de vedere climatologic pentru perioada de prognoza se va produce ulterior treptat, in intervalul 16 – 20 mai, dupa care se va mentine un regim termic incadrat in limite normale pana la sfarsitul perioadei, atat in ceea ce priveste valorile medii maxime, cat si pe cele minime. La inceputul intervalului nu vor fi precipitatii, dar in 13 si 14 mai acestea se vor semnala pe arii extinse si vor fi moderate cantitativ la nivel local. Apoi, probabillitatea de aparitie a averselor, in general slabe cantitativ, va fi redusa pana spre 19 mai, dupa care va creste usor spre sfarsitul perioadei de prognoza.

La munte, temperaturile minime vor avea valori medii de 7 – 8 grade la inceputul intervalului, dar pe 13 mai aceste valori vor cobori spre limita de inghet, urmand ca apoi sa creasca treptat. Temperaturile maxime medii vor fi mai mari decat normele climatologice in primele zile, dar vor marca o scadere accentuata in intervalul 13 – 14 mai.  In intervalul 15 – 19 mai, vor creste usor si treptat, pentru ca, din 20 mai, sa se mentina relativ constante la valori normale. Probabilitatea ca precipitatiile, mai ales averse insotite de descarcari electrice, sa fie mai abundente si mai extinse ca arie, va fi mai mare in jurul datei de 13 mai si, din nou, dupa 21 mai.

author avatar
Ciprian Purice
416 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger