AcasăNewsMesajul lui Iohannis, dupa vizita de la ICFN: "Vom fi sus pe...

Mesajul lui Iohannis, dupa vizita de la ICFN: „Vom fi sus pe harta tarilor in care se face cercetare fundamentala”

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a vizitat, joi, Institutul de Cercetare pentru Fizica Nucleara de la Magurele.

Cu aceasta ocazie, Iohannis a verificat stadiul lucrarilor la proiectul ELI-NP, ce presupune inclusiv construirea celui mai mare laser din Europa de Est.

Incantat de ce a vazut, Iohannis a precizat ca „sunt cateva probleme de logistica, dar cu siguranta se vor gasi solutii adecvate pentru o inaugurare pe masura in 2018”.

Presedintele Romaniei considera ca proiectul ELI-NP face ca „Romania sa fie pusa foarte sus pe harta tarilor in care se face cercetare fundamentala”, iar laserul de la Magurele „ofera posibilitatea ca cercetatorii romani, plecati in strainatate, sa se intoarca in Romania”.

Nu in ultimul rand, Klaus Iohannis a afirmat ca „proiectul ELI-NP se imbina foarte fericit cu conceptul meu despre educatie in Romania, care va produce specialisti de foarte inalta calificare”.

La Magurele este construit unul dintre cei trei piloni ai proiectului european ELI, care va deveni cea mai avansata structura pe plan mondial destinata studiilor legate de radiatia fotonica cu caracteristici extreme. Celelalate doua centre vor fi construite la Praga (Cehia) si la Szeged (Ungaria).

author avatar
Cristi Ionita
183 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger