AcasăNewsMesajele politicienilor la 101 ani de la Marea Unire

Mesajele politicienilor la 101 ani de la Marea Unire

Ca în fiecare an, de 1 decembrie, actanții scenei politice autohtone participă la ceremoniile organizate de Ziua Națională a României, în Capitală și în alte orașe din țară, și transmit mesaje cu trimitere la însemnătatea momentului important pentru națiunea română, Marea Unire, de la înfăptuirea căreia se împlinesc în acest an 101 ani.

Până să asiste la deja tradiționala paradă militară de 1 decembrie de la Arcul de Triumf din Capitală, alături de președintele Iohannis și de mai mulți miniștri, al treilea om în stat, social-democratul Marcel Ciolacu, a făcut public un mesaj în care a pus accent pe unitate și solidaritate. „Ziua Națională este cel mai bun moment în care putem vorbi despre unitatea tuturor românilor. Despre solidaritate. Și despre o mai bună înțelegere între noi, fie că vorbim despre românii de aici sau de cei care trăiesc peste hotare. Cu toții suntem români. Cu toții gândim și simțim românește și suntem animați de dorința sinceră a unui viitor mai bun pentru țara noastră. La mai bine de 100 de ani de la Marea Unire, cred că cel mai sincer mod de a cinsti memoria înaintașilor noștri este să reparăm tot ceea ce ne desparte pentru a reconstrui mândria noastră de națiune puternică. În acest proiect, fiecare este important și prețios. Pentru că doar împreună putem pune la treabă potențialul imens pe care îl avem. Doar uniți vom putea înfrunta toate obstacolele, să ducem România mai departe acolo unde merită și să o facem să strălucească! La mulți ani, români! La mulți ani, România!”, a transmis președintele Camerei Deputaților.

Premierul Ludovic Orban a ales Alba Iulia, pentru a participa la manifestările găzduite de orașul Marii Uniri. La rândul său, a ținut să transmită un mesaj, cu trimitere la România normală:

“Sărbătorim în acest an Ziua Națională a României cu împlinirea faptului că am reușit să lăsăm în urmă, prin vot, ceea ce a frânat progresul pe care ni l-am dorit după căderea comunismului.

Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, dată la care Marea Adunare de la Alba-Iulia a votat unirea tuturor românilor din Transilvania și Banat cu România, a însemnat pentru făuritorii ei împlinirea ”Visului de Veacuri, a Visului de Aur al României’, așa cum minunat descria acest moment al istoriei Regina Maria.

Astăzi, la o distanță în timp de 101 ani – în care soarta României nu a fost lipsită de suferință, în anii de război, în anii de comunism și chiar și în istoria foarte recentă – sărbătorim Ziua Națională cu sentimentul adevăratei noastre eliberări și cel al împlinirii unui nou vis al românilor.

Avem acum șansa reală să schimbăm lucrurile în bine, să trăim într-o țară democratică, în care instituţiile statului să servească cetăţeanul, iar  legea să fie aplicată pentru toţi, în mod egal. Este momentul să consolidăm cu adevărat România europeană, care să garanteze cetățenilor săi drepturile și libertățile fundamentale și în care să se regăsească toți românii, indiferent de locul unde au ales să trăiască. Să construim împreună un drum ireversibil al României către stabilitate socială și economică, către prosperitate, în care cei care muncesc onest să se bucure de beneficiile muncii lor, iar antreprenorii să se simtă corect tratați. Să dezvoltăm societatea românească pe principiile solide ale adevărului și meritocrației, în care competența să fie recunoscută și apreciată.

Crezul meu, ca prim-ministru, este să nu irosim această șansă și, ”prin noi înșine”, români din țară sau din alte colțuri ale lumii, să construim o Românie normală pentru toți cetățenii.

La mulți ani, România!

La mulți ani, dragi români din țară și din afara granițelor!”

„Astăzi, românii așteaptă o guvernare responsabilă”

Totodată, Raluca Turcan a ales să fie prezentă la manifestările organizate la Sibiu, în această zi de sărbătoare pentru România. Vicepremierul a făcut rererire la Marea Unire, dar și la așteptările pe care consideră că le au românii de la actualul guvern liberal din care face parte.

Mesajul transmis de Raluca Turcan sună astfel:

„Aniversăm astăzi cea mai importantă realizare a românilor: Marea Unire!

1 decembrie ne reamintește an de an cât de valoros și de actual este patrimoniul de idei și valori lăsat în urmă de făuritorii României.

Elitele intelectuale și politice care au contribuit la această mare realizare a neamului nostru ne impresionează prin exemplul lor de viziune, angajament și iubire de țară.

Marea Unire s-a putut înfăptui și a durat pentru că propunea în plan intern drepturi și libertăți așteptate de toți românii, angajamente asumate pe termen lung și o mână de oameni cu demnitate și jertfă față de țară.

Astăzi, românii așteaptă o guvernare responsabilă, la înălțimea moștenirii care ne-a fost încredințată, vor lideri politici cinstiți, iubitori de țară, care să-și propună obiective politice ambițioase pentru România și care să se pună în slujba oamenilor, nu a intereselor personale.

Trebuie să ne întrebăm ce putem face pentru a ne ridica la înălțimea fruntașilor noștri. Cu ce putem contribui pentru a face din România țara pe care toți ne-o dorim? Cu demnitate, cinste și respect putem să punem bazele dezvoltării României.

La mulți ani, români! La mulți ani, România!”

„Astăzi, suntem un popor liber și trebuie să ne bucurăm de acest prețios”

Și ministrul Afacerilor Interne a urat La mulți ani românilor, într-un mesaj în care a amintit de sacrificiile celor care au pierit în 1989, dar și de faptul că trebuie să ne amintim cu respect de toți militarii și polițiștii care au murit la datorie. Iată mesajul transmis de Marcel Vela:

„Românii de pretutindeni sărbătoresc Ziua Națională purtând în suflet dragostea față de țară, față de tradițiile strămoșești și față de înaintașii care   s-au jertfit pentru România.

 

Sărbătorirea Zilei Naționale, acum, la 30 de ani de la Revoluția din 1989, ne obligă, o dată în plus, să prețuim și să respectăm sacrificiul celor care ne-au redat libertatea și posibilitatea ca astăzi să fim o țară europeană în adevăratul sens al cuvântului.

Astăzi, suntem un popor liber și trebuie să ne bucurăm de acest prețios dar într-un stat sigur, în care drepturile fundamentale și aspirațiile legitime ne sunt apărate permanent de instituțiile statului.

Ca ministru al afacerilor interne m-am angajat să fiu în slujba românilor, împreună cu toți colegii mei din această instituție, pentru a le oferi siguranță, normalitate și încredere în Statul Român.

 

Gândul nostru se îndreaptă astăzi și către militarii și polițiștii care sărbătoresc 1 Decembrie departe de țară, dar cu România în suflet, reprezentându-ne cu onoare în teatrele de operații și în misiunile internaționale.

 

Dragi români,

Împreună, astăzi, trebuie să ne amintim cu recunoștință, prețuire și respect de toți militarii și polițiștii care au murit la datorie, de cei răniți în misiuni și de familiile lor. Faptele de eroism dau sens unei țări, dau sens României – viitor și istorie pentru generațiile care ne urmează.

 

Să nu uităm că viitorul, continuitatea României se construiesc de fiecare dintre noi, în numele unui ideal comun. Cred cu tărie în solidaritatea și puterea de muncă a românilor, în capacitatea de a face România să prospere.

 

La mulți ani, români! La mulți ani, România! ”

sursa foto: Facebook/Klaus Iohannis

452 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger