AcasăNewsMesaje ale puternicilor lumii pentru Chisinau. Obama: "SUA sprijina aspiratiile europene ale...

Mesaje ale puternicilor lumii pentru Chisinau. Obama: „SUA sprijina aspiratiile europene ale Republicii Moldova”

Lideri occidentali dar si presedintele Federatiei Ruse au transmis in corpore presedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, mesaje de felicitare cu ocazia Zilei Independentei tarii.

Statele Unite au afirmat raspicat ca sunt angajate sa ”ajute Republica Moldova sa-si pastreze integritatea teritoriala si suveranitatea”.

Nicolae Timofti a primit mesaje de felicitare cu ocazia Zilei Independentei Republicii Moldova din partea mai multor sefi de stat printre care Barack Obama, presedintele Statelor Unite ale Americii, Klaus  Iohannis, presedintele Romaniei, François Hollande, presedintele Republicii Franceze, Joachim Gauck, presedintele Republicii Federale Germania, informeaza unimedia.

Nicolae Timofti

In mesajul sau, presedintele Barack Obama a transmis ca ”SUA sprijina aspiratiile europene ale Republicii Moldova si considera acest lucru cel mai bun garant al securitatii si prosperitatii Republicii Moldova. Suntem bucurosi sa vedem progresele continue ale Republicii Moldova in consolidarea statului de drept, continuarea reformelor asigurand un viitor stabil si prosper. Cunoastem ca procesul de reformare este in desfasurare, iar Statele Unite sunt pregatite sa va ajute. SUA sunt angajate sa ajute Republica Moldova sa-si pastreze integritatea teritoriala si suveranitatea”.

Putin vorbeste de ”relatiile ruso-moldave”

Mai succint, Vladimir Putin a estimat ca ”dezvoltarea relatiilor ruso-moldave in spiritul prieteniei si cooperarii corespunde intereselor fundamentale ale cetatenilor ambelor noastre state si este in conformitate cu intarirea stabilitatii si securitatii regionale si europene”.

„Imi doresc ca relatiile de prietenie si cooperare intre tarile noastre sa se consolideze in continuare. Recenta numire a noului Guvern sper ca va permite continuarea dialogului politic intre tarile noastre, care a fost deosebit de fructuos in ultimii ani. In aceasta ordine de idei, intalnirea noastra din luna mai, pe marginea Summit-ului Parteneriatului Estic de la Riga, este un pas suplimentar pentru aprofundarea relatiilor noastre”, a transmis si presedintele Francois Hollande, care a precizat ca Republica Moldova va fi partener al Frantei in domeniul mediului inconjurator si va face parte din „Alianta de la Paris pentru Clima”.

Republica Federala Germania va fi alaturi de Republica Moldova ”in continuarea tratativelor menite sa solutioneze conflictul din Transnistria sustinand integritatea teritoriala si suveranitatea Republicii Moldova”, se arata in mesajul presedintelui Joachim Gauck. „Germania va sprijini si in continuare, in calitate de partener, Republica Moldova in calea aleasa a democratiei, statului de drept si economiei de piata”, a adaugat seful statului.

Iohannis: „Sustinere totala din partea Romaniei”

”Am reconfirmat sustinerea totala a Romaniei pentru procesul de apropiere a Republicii Moldova de UE. Reusitele(…) releva capacitatea Republicii Moldova de asumare si atingere a unor obiective ambitioase. Consolidarea pe mai departe a acestor realizari va conduce cu siguranta la implinirea aspiratiilor cetatenilor Republicii Moldova. Romania va fi si in viitor alaturi in acest efort”, se arata in mesajul presedintelui Romaniei. Iohannis a asigurat inca o data de sprijinul intreg al Romaniei pentru dezvoltarea Parteneriatului Strategic intre tara noastra si Republica Moldova.

author avatar
Tudor Borcea
174 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger