AcasăNewsMerkel: "Ucraina si Belarus, dictatura si represiune; UE, pace si libertate"

Merkel: „Ucraina si Belarus, dictatura si represiune; UE, pace si libertate”

Cancelarul german, Angela Merkel, ataca dur Ucraina, pe fondul tratamentului la care este supusa fosta doamna premier a tarii, Iulia Timosenko, comparand statul cu Belarus, o dictatura represiva.

„Astazi traim in pace si libertate in Germania, in Uniunea Europeana, dar din pacate nu in toata Europa: in Ucraina si in Belarus, oamenii inca mai sufera sub dictatura si represiune”, a declarat Merkel intr-un discurs din Parlamentul german.

Cancelarul este prima persoana care ataca atat de dur Ucraina, raportandu-se la aceasta tara ca la o dictatura, cu toate ca Occidentul a acceptat in ultimii ani regimul autoritar din statul est-european, la fel ca cel din Rusia sau din Belarus. Merkel a omis nominalizarea expresa a presedintelui ucrainean, Viktor Ianukovici, asupra caruia planeaza o serie de suspiciuni cum ca si-ar consolida puterea, inlaturandu-si adversarii politici prin intermediul justitiei.

Nu a durat prea mult si a venit replica Ministerului de Externe al Ucrainei, prin vocea unui oficial care a refuzat sa-si dezvaluie identitatea. „Daca cineva ne acuza de justitie selectiva, putem spune ca observam aplicarea selectiva a standardelor democratice fata de Ucraina. Pentru ca potrivit tuturor normelor internationale, exista un numar de tari in Europa si in alte parti ale lumii unde democratia intampina mai multe provocari decat in Ucraina. Iar Merkel dezvolta constant relatii politice si economice cu acele tari”, a explicat acesta printr-o aluzie la bunele parteneriate economice dintre Germania si Rusia.

author avatar
Ciprian Purice
168 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger