AcasăNewsMerkel si Hollande au smuls un plan de pace de la Putin

Merkel si Hollande au smuls un plan de pace de la Putin

Dupa negocieri ce au durat 17 ore, un acord a putut fi semnat, ieri, la masa negocierilor de la Minsk, pe fondul unor tensiuni aproape palpabile si a epuizarii diplomatilor. Mai putin cei rusi.

Respectarea armistiţiului pe teren este testul real al noului acord

”Ne-am pus de acord asupra aspectului esential: incetarea focului incepand cu 15 februarie, ora 0”, a declarat Vladimir Putin jurnalistilor. ”A fost o noapte lunga si o dimineata lunga, dar am reusit un acord de incetare a focului si o reglementare politica globala in chestiunea controlului frontierelor, retragerea armelor grele, descentralizarea si reluarea aspectelor economice. Angela Merkel, Petro Porosenko, eu si Vladimir Putin ne-am angajat sa verificam punerea in practica a acestor procese”, a spus si François Hollande.

Retragerea armelor grele si amnistia beligerantilor

Dupa incetarea focului in regiunile Donetk si Lugansk (miezul noptii, ora Kievului), acordul prevede retragerea armelor grele,  la cel mult doua zile ( de la incetarea focului) si crearea unei zone tampon, totul sub supravegherea OSCE. Aceasta zona este prevazuta pe o latime de 50 pana la 70 km, in functie de armamentul dispus si de raza de actiune a acestuia. Beligerantii si toate armele grele trebuie sa se retraga din acest coridor in 14 zile. Separatistii se vor retrage in spatele liniei de demarcatie fixata in septembrie, de precedentele acorduri de la Minsk, in timp ce urcainenii in spatele liniei de front actuale. Un alt aspect al acordului prevede schimbul de prizonieri si o amnistie generala a beligerantilor. Discutii in acest sens se poarta de mai multe saptamani dar, un caz simbolic, deja s-a reglat. Este vorba de fostul pilot ucrainean Nadia Savcenko (membra in Parlamentul ucrainean), incarcerata la Moscova. Ieri, presedintele Petro Porosenko a anuntat ca va fi eliberata. Acordul prevede si respectarea integritatii teritoriale ucrainene in sensul ca mentine regiunile Donetk si Lugansk in Ucraina, contra adoptarii unei legi a descentralizarii de catre puterea centrala. Regiunile vor avea dreptul la autodeterminare in privinta limbii, numirii fortelor de politie si stabilirii unor relatii economice cu Rusia. Alte aspecte ale acordului vizeaza accesul convoaielor cu ajutor umanitar in zonele afectate, reluarea legaturilor (economice, sociale) cu  zonele separatiste, retragerea tuturor trupelor straine, a mercenarilor, intensificarea discutiilor intre liderii autoproclamatelor republici Donetk si Lugansk cu reprezentantii OSCE, fostul presedinte ucrainean Leonid Kucima si ambasadorul Rusiei in Ucraina (Grupul de contact).

Pozitia MAE privind intelegerea de la Minsk

Ministerul Afacerilor Externe apreciaza ca intelegerea rezultata in urma intalnirii la varf de la Minsk din 12 februarie 2015 reprezinta un prim pas in vederea detensionarii situatiei de securitate din sud-estul Ucrainei si in directia solutionarii crizei din Ucraina.

In cazul aplicarii cu strictete a prevederilor sale, mai ales a deciziei de implementare a incetarii focului, incepand cu 15 februarie, de o maniera neconditionata si cuprinzatoare, intelegerea de la Minsk de astazi poate facilita imbunatatirea situatiei de securitate.

MAE va urmari cu toata atentia ca ansamblul intelegerilor atinse sa fie implementat neintarziat, integral si neconditionat, astfel incat sa fie in masura sa produca rezultate concrete in teren, creand perspectiva pentru un proces politic amplu de solutionare a crizei din Ucraina.

50 de tancuri au intrat in Ucraina chiar in timpul negocierilor

Potrivit autoritatilor militare ucrainene, 50 de tancuri, 40 de lansatoare de rachete multiple Grad, Uragan si Smerci dar si alte vehicule blindate rusesti , au intrat pe teritoriul Ucrainei chiar in timpul desfasurarii summit-ului de la Minsk. Informatia a fost data, ieri, de purtatorul de cuvant al fortelor militare ucrainene, Andrei Lisenko.

FMI propune un imprumut de aproximativ 18 miliarde de dolari

Fondul Monetar International propune Ucrainei un nou imprumut pe durata a patru ani, in schimbul reformelor, o cifra care se ridica la 17, 5 miliarde de dolari, a anuntat, ieri, directorul FMI, Christine Lagarde, informeaza sputnik. Acordul  incheiat la Kiev trebuie sa fie aprobat de bordul FMI. „Sper ca inainte de sfarsitul lunii februarie”, a declarat Lagarde. Potrivit acesteia, suma totala furnizata Kievului de FMI si alte organizatii ar putea atinge 40 miliarde de dolari in patru ani.

Hop, iar Mistral

Primul din cele doua nave tip Mistral ar putea fi livrat in curand Rusiei, afirma o sursa diplomatica, o decizie in acest sens urmand a fi luata la Paris, anunta agentia Interfax. ”Ordinul de a livra prima nava (Vladivostok) va veni de la Palatul Elysee. In prima jumatate a lunii mai, nava va fi complet pregatita pentru a fi livrata partii ruse”, a declarat interlocutorul agentiei.

author avatar
Tudor Borcea
380 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger