AcasăNewsMerkel se intoarce la Putin

Merkel se intoarce la Putin

Lasata de Trump, Merkel invata ruseste iar Putin vorbeste fluent germana, de cand era ofiter KGB

Pentru prima lor intalnire dupa un an, liderul de la Kremlin si cancelarul Germaniei vor discuta, maine, dosare explozive cum ar fi cel al Iranului si Ucrainei. O revedere favorizata de profunda criza de incredere intre Statele Unite si Uniunea Europeana.

Lasata de Trump Merkel invata ruseste iar Putin vorbeste fluent germana de cand era ofiter KGB

Reluarea unui dialog pragmatic este obiectivul afisat de cei doi veterani ai politicii de stat, mai ales dupa ce, recent, Merkel a declarat ca Europa nu mai poate conta pe SUA pentru a o proteja si trebuie sa-si ia propriul destin in maini. Secondata si de presedintele Frantei, Emmanuel Macron, care a indemnat blocul comunitar sa nu mai astepte ca alte mari puteri (adica tot SUA)sa decida in diplomatia europeana.  Pentru Merkel, intalnirea de la Soci trebuie sa ajute in primul rand o modalitate pentru europeni de a salva acordul nuclear nu Iranul. Un acord pe care Donald Trump l-a aruncat la cos impotriva sfaturilor celorlalti semnatari – Paris, Londra, Berlin, Moscova si Beijing – si in ciuda riscului de crestere a cursei inarmarilor in Orientul Mijlociu. Timpul preseaza, caci Teheranul reclama garantii europenilor pentru a continua sa respecte acest compromis facut in 2015 si prin care se obliga sa renunte la arma nucleara in schimbul ridicarii sanctiunilor economice. Marti, discutiile cu UE au fost salutate de seful diplomatiei iraniene, Mohammad Zarif. Dar Washingtonul si-a amenintat aliatii cu masuri punitive in caz ca vor continua comertul cu Iranul. Apropierea germano-rusa Aliat al Iranului, in special de partea lui Bashar al-Assad in conflictul sirian, Vladimir Putin este o intalnire obligatorie pentru planurile lui Merkel dar si pentru Macron, care va veni in Rusia la sfarsitul acestei luni. Liderul de la Kremlin, adversar declarat al ”unilateralismului” american, a inregistrat, fara indoiala, cu satisfactie declaratiile lui Merkel cu privire la ”protectia” acordata de SUA europenilor. ”O apropiere intre Germania si Rusia ar putea deveni o consecinta neasteptata a deciziei lui Trump de a parasi acordul nuclear nu Iranul”, aprecia radio-televiziunea publica germana Deutsche Welle.

Dar Skripal? Dar Ucraina?

Dar cum va avansa aceasta apropiere fara a ceda in privinta altor teme grele, cum ar fi, dincolo de programul iranian, Siria sau sanctiunile occidentale impuse Moscovei din cauza conflictului ucrainean? La acestea se adauga si otravirea fostului agent dublu Serghei Skripal (atributa de occidentali Moscovei) si campaniile destabilizatoare prin cyberatacuri si dezinformari pe care europenii le atribuie tot Rusiei. Merkel va relua cu Putin dosarul conflictului din Ukraina care opune guvernul pro-occidental si rebelii pro-rusi. Acordurile de pace de la Minsk din 2015, in care Berlin si Paris sunt garante, se afla in punct mort. Potrivit Kremlinului, Putin si Merkel vor incerca sa puna in practica inca o intrevedere in patru, alaturi de presedintele francez si cel ucrainean in vederea avansarii unei eventuale misiuni de mentinere a pacii a ONU. Ultimul summit cvadripartit din 2016 a fost putin concludent.

Prietenia energetica

Un teren pe care cei doi lideri s-au inteles mereu. Mai ales ca Moscova si Berlin sustin construirea unui al doilea gazoduct sub marin Nord Stream legand Rusia si Germania via Marea Baltica. Pentru guvernul de la Berlin este imperios sa-si puna la adapost aprovizionarea cu gaze de tensiunile ruso-ucrainene. Seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, a evocat de altfel ”sustinerea continua din partea Germaniei a constructiei gazoductului Nord Stream 2” care ar trebui sa intre in serviciu anul viitor, ocolind Ucraina. In timp ce mai multe tari UE, cu Polonia in frunte, cer oprirea acestui proiect gazier estimat prea favorabil ambitiilor rusesti, Berlinul a cerut Moscovei un mecanism care sa pastreze intr-un fel interesele Ucrainei pe cale sa-si piarda drepturile de tranzit ale gazului rusesc spre Europa. In fine, apropierea CM de Fotbal gazduit de Rusia ar putea fi iarasi o punte de dialog intre gazda competitiei si cancelara campioanei en titre. Moscova a ridicat interdictia vizei pentru un jurnalist german Hajo Seppelt, de a venit la mondiale, dupa ce acesta a dezvaluit intr-o ancheta amploarea dopajului in Rusia.

author avatar
Tudor Borcea
164 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger