AcasăNewsMerkel, Putin si Porosenko vor masuri concrete pentru supravegherea incetarii focului

Merkel, Putin si Porosenko vor masuri concrete pentru supravegherea incetarii focului

In ciuda acordului Minsk 2, luptele in jurul orasului Debaltevo continua, observatorii OSCE neavand acces sa supravegheze respectarea armistitiului.

Merkel, ultima şansă a lui Poroşenko în faţa tancurilor separatiste

”Tinand cont de situatia de la Debaltevo, presedintii Angela Merkel, Vladimir Putin si Petro Porosenko s-au pus de acord pentru crearea de masuri concrete pentru a permite OSCE supravegherea situatiei pe teren”, in timp ce acordul Minsk 2 prevede inceperea retragerii armelor grele incepand de ieri, a comunicat purtatorul de cuvant al guvernului german, Steffen Seibert. Echipa observatorilor OSCE, insarcinata cu supravegherea respectarii armistitiului, nu a putut intra in Debaltevo din cauza ostilitatilor in curs, in conditiile in care retragerea armamentului greu nu a inceput. Armata Kievului si rebelii s-au acuzat reciproc de a fi la originea atacurilor care au impiedicat retragerea tancurilor, lansatoarelor de rachete si artileriei grele de pe linia frontului din Estul Ecrainei. Masurile anuntate de catre cei trei sefi de stat nu au fost detaliate dar ele au fost decise in urma unui apel telefonic, luni seara, facut de Angela Merkel si Petro Porosenko catre Vladimir Putin. ”Cancelarul si presedintele ucrainean l-au apelat pe omologul lor rus pentru a-si exercita influenta asupra separatistilor”, a indicat Siebert, potrivit Le Point. „Am spus intotdeauna ca nu exista garantii ca eforturile noastre vor avea succes”, a spus Angela Merkel, luni , spunand ca „va fi un drum extrem de dificil”.

Separatistii au inchis cercul

Potrivit sefului auroproclamatei Republici din Lugansk, Igor Plotnitki, insurgentii au incercuit mii de soldati ucranieni in apropiere de Debaltevo. ”Am inchis linia de incercuire. Adjunctul fortelor armate ale autoproclamatei Republici din Donetk, Eduard Basurin, a confirmat aceasta informatie. Potrivit insurgentilor, 8.000 de soldati ucraineni sunt prinsi in capcana la Debaltevo, nod feroviar strategic unde se incruciseaza liniile ce deservesc Harkovul, Mariupol, Rostov-pe-Don, Taganrog si Moscova.

Franta: Mistral nu e la ordinea zilei

Ministrul francez al Apararii, Jean-Yves Le Drian, a declarat ca livrarea primei nave Mistral catre Moscova nu este un subiect la ordinea zilei, in ciuda instaurarii armistitiului in sud-estul Ucrainei, scrie cotidianul Kommersant. Indecizia Frantei afecteaza insa constructorul navelor, societatea DCNS, care este nevoita sa asigure mentenanta tehnica a celor doua nave, in valoare de cinci milioane de euro pe luna, potrivit observatorilor francezi.

Jirinovski: Kievul ar trebui ars cu napalm

„Kievul ar trebui ars cu napalm” pentru salvarea rusilor din Donbas (estul Ucrainei), a declarat Vladimir Jirinovski, liderul Partidului Liberal Democrat din Rusia ( ultranationalist), intr-o interventie  la postul rus NTV, potrivit publicatiei poloneze Rzeczpospolita, informeaza Agerpres. „Daca in Donbas ar trai finlandezi, polonezi sau baltici, as spune ca acestia ar trebui batuti, strangulati, distrusi. Vorbesc sincer. Dar in Donbas traiesc rusi. Astfel, de la distanta, din Donetk, Kievul ar trebui distrus, ars cu napalm. Pentru ca se duce un razboi impotriva rusilor”, a afirmat vicepresedintele Dumei de Stat.

Pavlo Klimkin: ”Nu se poate vorbi de discriminare etnica in cadrul mobilizarilor din Ucraina”

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut, ieri, la Bucuresti, consultari cu omologul sau ucrainean Pavlo Klimkin. Cei doi au abordat problematica respectarii drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale, context in care a fost discutata si situatia celei de a patra faze a mobilizarii militare partiale, in curs de desfasurare in Ucraina, informeaza MAE. Aurescu a subliniat necesitatea ca aplicarea prevederilor legale  sa se realizeze, fara discriminari, inclusiv pe criterii etnice, iar partea ucraineana oferind asigurari in acest sens. Klimkin a spus ca, ” in doua raioane de la la frontiera cu Romania, unde locuiesc peste 100.000 de oameni, au fost mobilizate  25 de persoane. Nu putem vorbi de o discriminare pe criterii etnice”.

 

author avatar
Tudor Borcea
154 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger