AcasăNewsMerkel: Daca nu cadem de acord acum, ne revedem in decembrie

Merkel: Daca nu cadem de acord acum, ne revedem in decembrie

Angela Merkel stie, se pare, ca bugetul va fi, pana la urma, adoptat in forma dorita de liderii UE

Negocierea bugetului UE in forma redusa cu 75 de miliarde de euro a provocat neliniste la Bruxelles. Liderii unor state membre nu sunt de acord cu scaderea propusa de presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Angela Merkel stie, se pare, ca bugetul va fi, pana la urma, adoptat in forma dorita de liderii UE

Comisia Europeana a propus pentru perioada 2014-2020 un buget de 1.033 de miliarde de euro, dar statele net contributoare, ca Germania si Marea Britanie, au anuntat ca vor reducerea alocarilor cu pana la 100 de miliarde de euro. Imediat, statele cu probleme financiare mari, printre care Spania, au cerut respectarea bugetului initial. Crezand ca va linisti spiritele, Van Rompuy a propus o reducere cu „doar” 75 de miliarde de euro, ceea ce a provocat noi reactii. Seful CE, Jose Manuel Barroso, a anuntat ca este perfect de acord cu propunerea, „uitand” ca el avizase bugetul de 1.033 de miliarde de euro. Pe de alta parte, premierul Spaniei, dar si al Romaniei, au strigat intr-un glas, vehement, ca resping propunerea lui Van Rompuy (in cazul Romaniei, alocarile ar fi reduse cu opt miliarde de euro).

Intimidare prin „metoda confesionalului”

Vazand ca nu biruie, Herman Van Rompuy a aplicat o alta stratagema. Cum soseau sefii de stat la Bruxelles, treceau, rand pe rand, pe la presedintele Consiliului European, care, prin metode specifice de persuasiune (de genul „va taiem mai mult din alocatii daca nu sunteti de acord”) le „nivela” vehementa. Oricum, toti erau pregatiti sa negocieze ieri pana la miezul noptii, fara siguranta unui acord final. Acest lucru a reiesit chiar din declaratia cancelarului german Angela Merkel. „Daca nu cadem de acord acum, ne revedem in decembrie la un nou summit”, a spus Merkel.

author avatar
Arpad Dobre
95 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger