AcasăNewsMerkel, convinsa ca Londra se va cere afara

Merkel, convinsa ca Londra se va cere afara

Pentru cancelarul Germaniei un Brexit ramane un Brexit

Cancelarul Germaniei a declarat ca nu concepe ca Regatul Unit sa nu activeze articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, pentru a oficializa iesirea din Uniunea Europeana.

Pentru cancelarul Germaniei un Brexit ramane un Brexit

”Absolut, cererea va fi depusa”, a afirmat Merkel la postul public tv ZDF. Cancelarul a adaugat ca ”urmatorul pas” (activarea articolului 50) va fi facut ”atunci cand isi vor desemna viitorul premier, si plec de la principiul ca acesta va fi facut”. Angela Merkel, care a pledat pentru ramanerea Regastului Unit in UE, inainte ca britanicii sa decida altfel, in 23 iunie, a facut trimitere la articolul 50 care este ”o clauza a retragerii” in cadrul Tratatului de la Lisabona si care trebuie intai notificata la Consiliul European. Cancelarul a exclus o ramanere a Marii Britanii in Uniunea Europeana. ”In opinia mea, o astfel de ipoteza a cazut”, dupa votul din 23 iunie. Anterior, si presedintele SUA, Barack Obama, a estimat ca Marea Britanie va parasi UE, respingand scenariul unei intoarceri, in raport cu rezultatul referendumului din iunie. Pe de alta parte, in Marea Britanie, deputatul Andrea Leadsom, concurenta cea mai serioasa pentru Theresa May la postul de premier, a abandonat cursa, motivand o insuficienta sustinere din partea partidului Conservator. Conditii in care, nominalizarea Teheresei May (pro Brexit si anti-imigranti) la postul de prim ministru apare din ce in ce mai sigura. In alta ordine de idei, peste 1.000 de parlamentari britanici au informat intr-o scrisoare ca guvernul trebuie sa consulte Parlamentul inainte de a decide sa paraseasca UE. Semnatarii au estimat ca parlamentarii trebuie lasati sa voteze liber pentru Brexit, potrivit Actului Parlamentului, inainte ca articolul 50 al Tratatului de la Lisabona sa fie demarat, raporteaza Bloomberg.

Theresa May, noul premier al Marii Britanii

Ministrul de Interne Theresa May va prelua fraiele guvernului britanic, a anuntat, ieri, premierul demisionar David Cameron. Cameron a adaugat ca va prezenta reginei, maine, demisia sa. Pe de alta parte, in Marea Britanie, deputatul Andrea Leadsom, concurenta cea mai serioasa pentru Theresa May la postul de premier, a abandonat cursa, motivand o insuficienta sustinere din partea partidului Conservator. In alta ordine de idei, peste 1.000 de parlamentari britanici au informat intr-o scrisoare ca guvernul trebuie sa consulte Parlamentul inainte de a decide sa paraseasca UE. Semnatarii au estimat ca parlamentarii trebuie lasati sa voteze liber pentru Brexit, potrivit Actului Parlamentului, inainte ca articolul 50 al Tratatului de la Lisabona sa fie demarat, raporteaza Bloomberg.

author avatar
Tudor Borcea
80 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger