AcasăNewsMerkel, acuzata ca lasa UE pe mainile lui Erdogan

Merkel, acuzata ca lasa UE pe mainile lui Erdogan

”Mama refugiatilor” i-a servit prea multe atuuri liderului de la Ankara

Mai multi responsabili germani au acuzat-o  pe Angela Merkel ca pune prea mult Europa in mainile Turciei si ca expune Uniunea Europeana santajului presedintelui turc Recep Tayyip Erdogan

”Mama refugiatilor” i-a servit prea multe atuuri liderului de la Ankara

”Nu sunt impotriva discutiilor cu Turcia, dar cred ca exista si pericolul de a deveni dependenti de Ankara”, a declarat Horst Seehofer, lider al CSU, partidul conservator bavarez aliat al partidului Angelei Merkel, CDU, noteaza Le Figaro. Membri ai SPD (Partidul Social-Democrat, partener de coalitie al CDU), ai stangii radicale si ai Verzilor si-au exprimat in egala masura preocuparea in acest sens. Cem Özdemir, copresedinte al Partidului ecologist german si fiu de imigranti turci, a declarat pentru  Welt am Sonntag ca acordul cu Ankara expune Europa riscului unui santaj, estimand ca Angela Merkel este in mare parte responsabila de aceasta situatie. Sahra Wagenknecht, membra a partidului stangii radicale Die Linke (Stanga), a evocat  riscul unui ”santaj”, estimand ca Erdogan ”se simte net intarit in a incalca drepturile omului”.

93,6 miliarde de euro nota de plata

Potrivit ministerului de Finante, costul primirii refugiatilor in Germania in viitorii cinci ani va fi de 93, 6 miliarde de euro, pana la sfarsitul anului 2020, potrivit unui document citat de Der Spiegel. Serviciile ministerului condus de Wolfgang Schauble au fost solicitate pentru un arbitraj financiar, in conditiile in care guvernul federal si cele ale landurilor au dispute cu privire la repartitia costurilor: regiunile se asteapta la o factura de 21 de miliarde de euro la sfarsitul acestui an si la 30 de miliarde de euro pana in 2020. Calculele ministerului amesteca masurile de integrare si de cazare pentru refugiati, precum si costul sprijinului pentru tarile din care provin refugiatii. La Munchen, ca si la Hamburg, guvernul federal este somat sa-si asume jumatate din costuri, dar Berlinul a raspuns ca plateste deja mult mai mult. Guvernul estimeaza ca, din 1,2 milioane de persoane care au ajuns pe teritoriul Germaniei anul trecut, 800.000 au ramas. In documentul misterului Finantelor, se estimeaza ca numarul migrantilor asteptati in acest an este de  600.000, 400.000 in anul viitor si  300.000 in fiecare an pana in 2020. Este dificil de spus daca aceste estimari vor corespunde realitatii, pentru ca numarul de refugiati care sosesc in Europa este in net recul: o suta pun piciorul zilnic pe insulele grecesti fata de 2.000 in luna februarie. Numarul persoanelor inregistrate in Germania a scazut sub pragul de 20.000 (martie), fata de 250.000 lunar, cat se inregistrau in perioada critica a crizei. Pe de alta parte, o ancheta Die Zeit arata ca autoritatile comunitatilor locale nu stiu exact cat cheltuie pentru fiecare refugiat primit, in conditiile unui hatis administrativ. O certitudine, conchide Le Figaro, este ca gazduirea refugiatilor nu a incarcat finantele Germaniei, Schauble prevazand un buget echilibrat pentru anul acesta si cel ce va veni.

author avatar
Tudor Borcea
88 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger